Könyvtártörténet2014. november 14. (péntek) 17:36 - Híreknews/2731_0_300.jpgAz ózdi könyvtárkultúra százharmincadik évfordulója alkalmából, „Ahogy látom és érzem” címmel hirdetett képző- és iparművészeti pályázatot a Városi Könyvtár. A pályamunkákból készült tárlat megnyitóját követően díjazták a benyújtott képzőművészeti alkotásokat, majd az ózdi könyvtárak történetéről hallhattak előadást az érdeklődők.

Számos érdeklődő gyűlt össze ma délelőtt azon az ünnepségen, amelyet a 130. jubileumi évforduló alkalmából rendeztek a Városi Könyvtárban. A szakmai napon a kezdetektől, 1884-től ismerhették meg az ózdi könyvtárkultúra történetét az olvasás és a kultúra iránt érdeklődő résztvevők.

A Városi Könyvtár korábbi vezetője, Bánfalvi Lászlóné Hagyaték címmel tartott archív fotókkal illusztrált előadást. Ezt követően idén is adományoztak „Örökös könyvtári tag” címet, amelyet most az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskola kapott meg.

„Nagyon nagy megtiszteltetésnek érezzük, a Zeneiskola pedagógusai nevében. Én úgy gondolom, hogy mi ezt a címet ezért kaptuk, mert igen jó az együttműködés a könyvtárnak és a zeneiskolának. A zeneiskola tavaly ünnepelte a hatvanadik jubileumi évfordulóját és a régmúltra visszatekintve is úgy tudom, hogy abban a régebbi időkben is nagyon jó kapcsolata volt a két kultúrintézménynek” - nyilatkozta Kriston Annamária, az Erkel Ferenc Zeneiskola intézményvezetője.

Az ünnepi alkalomból meghirdetett képző- és iparművészeti pályázaton több, mint ötven pályamunkával vettek részt az alkotók. A díjakat felnőtt és ifjúsági kategóriában osztották ki, a rangsort háromtagú zsűri határozta meg. A felnőtt kategória győztese Takács Eszter grafikája lett, a különdíjat Balogh Ildikó kollázsa és Molnár Péterné goblenje nyerte el. Az ifjúsági kategóriában Lakatos Gábor expresszionista stílusú alkotása aratott sikert, a különdíjjal Magyar Balázs Olvasójegy-tárolódoboz című munkáját ismerték el.

Vissza