Rendhagyó irodalomóra2014. október 7. (kedd) 12:55 - Kultúranews/2615_0_300.jpgJózsef Attila-díjas író volt a Városi Könyvtár vendége. Darvasi László a mesék világába kalauzolta el a helyi általános iskolák negyedikes diákjait. A rendhagyó irodalomórán közösen alkotott történeteket a gyerekekkel, akik azt is láthatták, hogyan születik egy mesekönyv. A program az Országos Könyvtári Napok ózdi programjainak nyitórendezvénye volt.

Egy pálcika látszólag egyszerű, jelentéktelen dolog. Darvasi Lászlónak azonban nem ez jut az eszébe róla. Számára egy egész mesekönyv alapjául is szolgálhat a kis fadarab.

Mintegy hatvan gyermek vett részt azon a rendhagyó irodalomórán, amit az író tartott a Városi Könyvtárban. A város szinte minden általános iskolájából érkeztek diákok, hogy együtt alkossanak történeteket az íróval. Darvasi László magyar-történelem szakon diplomázott, egy ideig pedagógusként dolgozott. Később újságíróként az Élet és Irodalom főmunkatársa lett. Írt színházi darabokat is, gyerekeknek készült regényei közül pedig kettőt, a „Trapitit” és „A 3 emeletes mesekönyvet” az év gyermekkönyvének választották. Munkájáért számtalan díjjal elismerték. Kapott többek között József Attila- és Márai Sándor díjat is.

Mint Darvasi László elmondta, írásaival minden korosztályt célba vesz, a gyerekeknél pedig egy egyszerű dolgot szeretne elérni:„Érezzék jól magukat. Lássanak élő írót. Lássák, hogy egy élő író hogy működik, hogy beszél a meséről. Lássák, hogy születik a mese, hogy születik a mesekönyv. Olyan dolgokat tanuljanak meg, olyan dolgokhoz kerüljenek egy picit közelebb, amit tankönyvekből tanulnak meg. Itt tulajdonképpen az élet szól hozzájuk.”

Az író olvasó találkozóval kezdetét vette az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata is Ózdon, amelyhez a kezdetektől csatlakozott a Városi Könyvtár.

Findura Judit könyvtáros szerint a rendezvénysorozatnak minden évben van egy központi témája. Idén ez a „Találkozzunk a könyvtárban!”, melyel minden korosztályt megcéloznak, a kicsiktől egészen a szépkorúakig.

Az országos könyvtári napok programjai egészen jövőhét végéig tartanak majd. Holnap az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör korábban meghirdetett „Aranytoll” elnevezésű írói pályázatának eredményhirdetésére várják az érdeklődőket délután négy órától.

Vissza