A Népmese Napját ünnepelték2014. szeptember 26. (péntek) 13:32 - Kultúranews/2581_0_300.jpgIlyés Szabó Anna székely mesemondó előadásával ünnepelték ma a Népmese Napját a Városi Könyvtárban. A nap célja volt, hogy a könyvtárosok, pedagógusok, a meseszerető felnőttek és gyerekek kiemelt figyelmet fordítsanak a magyar és más népek meséi felé. Az előadásra a város szinte minden iskolájából érkeztek diákok.

A mesékben élő bölcsességre és a népmesék fennmaradásának fontosságára is emlékeztek azzal a rendezvénnyel, amit ma a Városi Könyvtárban tartottak. A Népmese Napján több mint száz gyerek hallgatta meg az előadást. Ezt a napot Benedek Elek híres meseíró születésnapjához kapcsolták, aki a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője volt.
Mint Findura Judit könyvtáros elmondta, „2005-től a Magyar Olvasástársaság minden egyes kulturális intézményt, felnőttet, gyermeket arra kér, hogy ezen a napon kitüntetett figyelemmel forduljon nem csak a magyar, hanem más népek meséi felé is”.
Érdeklődéssel hallgatták a gyerekek Ilyés Szabó Anna székely mesemondó előadását, amelyet egy dallal kezdett el, majd székely népmeséket adott elő bevonva a jelenlévő diákokat is. A mesemondó számára fontos az élő szó, és a mesék jelentősége abban áll, hogy időn és téren átívelnek: „A mesékben olyan üzenetek, segítségek, varázsszavak, csodák vannak, amiket hogyha a gyermek a még érzelmileg szennyezetlen kis lelkébe felszív, akkor egy életen át elkíséri.”
Ma már kevesebben olvasnak mint régen, de a meséket még ma is fontosnak tartják a gyerekek. A népmesék ápolják a hagyományokat, s akárcsak a mesehősök, ők is átlépik a határokat. A könyvtár a kezdetektől fogva megünnepli ezt a napot, amely fontos kultúránknak.

Vissza