Gondolatébresztő Kontrasztok (Képgalériával)2014. szeptember 21. (vasárnap) 09:06 - Kultúranews/2564_0_300.jpgHáromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték a kultúrát Ózdon. Pénteken a Városi Könyvtárban rendhagyó kialítással nyitották meg az örökségvédelmi napokat. Gondolatébresztő kontrasztok címmel Barta Zsóka és Antal Norbert képeiből láthattak ízelítőt az érdeklődők. Szombaton pedig a Marschalkó Béla emlékülésen és örökségvédelmi ankéttal folytatódtak a kulturális örökség napjai.

Egy festmény, egy fotó, két gondolat és egy téma, vagy egy gondolat és két téma – erről dönthettek a rendhagyó kiállítás látogatói péntek este a Városi könyvtárban. Barta Zsóka amatőr festő és Antal Norbert fotográfus képeiből valóban gondolatébresztő tárlat nyílt. A kiállítás anyagát ugyanis nem jegyezték címek, ezeket a látogatóknak kellett, lehetett javasolni.

„A kiállítás gondolata már egy évvel ezelőtt megszületett az alkotók fejében, a tárlat anyaga végül néhány nap alatt állt össze – emelte ki nyitóbeszédében Póczos Lóránt. – A bemutatni kívánt képek kiválasztásakor végül nem találkoztak, nem volt egyeztetés, külön- külön a megérzéseikre hagyatkoztak. A párhuzamok és ellentétek egymás mellett mindenkit a gondolkodásra késztetnek, így az alkotópáros vizuális hullámzása új élményegyüttest nyit a szemlélődő számára.”

Az érdekes kettőséget bemutató tárlat nagy sikert aratott a látogatók körében, s a cím nélküli tablók hamar megteltek látogatók javaslataival, gondolataival.

„Ezek véletlenül egymás mellé sodródott képek. Igaz, hogy mi sokat beszélgetünk művészetről, képekről, de ezek a képpárok úgy kerültek egymás mellé, hogy nem ismertük egymás munkáit. Erre a kiállításra tíz képet válogattam össze, és érdekes módon Norbinak azonnal volt ötlete saját képeiből a párok megtalálására” – mondta el Barta Zsóka kiállítás anyagának megszületéséről.

„Számomra külön izgalma ennek a kiállításnak, hogy először láthatja a képeimet a nagyközönség. Vagyis most dől majd el, hogyan fogadják a fotóimat – emelte ki Antal Norbert. – A kiállított fotóim mindegyike régebben készült, és számomra is érdekes, hogy szinte rögtön megtaláltam a Zsóka festményeihez illő fotókat közöttük.”

564_0_t 564_1_t 564_2_t
Vissza