Olvasni jó2014. augusztus 27. (szerda) 13:26 - Kultúranews/2497_0_300.jpgReklámfilmekkel, és képzőművészeti alkotásokkal népszerűsítené az olvasást a Városi Könyvtár. Az intézmény két pályázatot is útjára indított, mindkettőben olyan munkákat várnak, amelyek kötődnek a könyvhöz, az olvasáshoz, és a könyvtárhoz. A legjobb kisfilmeket és alkotásokat közös kiállításon mutatják be, a győztes pályázókat pedig értékes nyereményekkel jutalmazzák.

Olvasni bárhol, bármikor lehet, és a könyv éppannyira barát mint egy hűséges házőrző. Fotók, amelyeken az alkotók az olvasást népszerűsítik. Egy pályázatra érkeztek, a Városi Könyvtár felhívására. Idén 130 éves az ózdi könyvtárkultúra. Ebben az évben szinte minden erről szól a Városi Könyvtárban. Áprilisban plakátkészítő versennyel népszerűsítették az olvasást, amely annyira sikeres volt, hogy több mint százan vettek részt rajta. Akkor az általános iskolásoktól kézzel készített, A3-as méretű pályamunkákat vártak a szervezők, amelyben a könyvek és az olvasás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ez a cél most is, mondja Selmeczi Attiláné. A Városi Könyvtár szakmai csoportvezetője szerint a sikeres pályázatok mutatják, hogy minden fórumon érdemes az olvasásról beszélni, és a könyvtárba járást népszerűsíteni. Ezért gondoltak arra, hogy nem csak könyvekkel, hanem akár képzőművészeti alkotásokkal is kifejezhető az olvasás szeretete.

"Azoknak az alkotóknak az alkotásait várjuk, akik a személyes élményeiket bele tudják az alkotásaikba foglalni, ami lehet akár egy festmény, grafika, szobor, kisplasztika, vagy egy iparművészeti alkotás. Ennek is van méretbeli megkötése: 50x70 cm lehet, és természetesen ezt is kiállításra kész állapotban kell a könyvtárba eljuttatni" - nyilatkozott Selmeczi Attiláné, szakmai csoportvezető.

Aki nem szeretne szobrot, vagy festményt készíteni, az reklámfilmmel is nevezhet a „Két jó barát - a Könyvtár és én” című pályázatra. A jelentkezők egyénileg vagy csoportosan is készíthetnek kisfilmeket, amelyek kötődnek a könyvhöz, az olvasáshoz, a kultúrához és a könyvtárhoz.

"A pályázatokkal mindig az a célunk, hogy az olvasást népszerűsítsük, és mindig igyekszünk újdonságokra törekedni. Itt szeretném kiemelni például a reklámfilmkészítő pályázatot, amely olyan felhívás, amelyet még a Könyvtár hosszú fennállása alatt nem hirdetett. Úgy gondoltuk, hogy az ózdi lakosok körében is sokat foglalkoznak ezzel a témával, de eddig még nem volt lehetőségük ezt az oldalukat is megmutatni a közönségnek" - fogalmazott Findura Judit könyvtáros.

A pályázatok részletes feltételei és a jelentkezési lapok is megtalálhatók a Városi Könyvtár internetes oldalán. A nevezési határidő október 31. A kiállítással egybekötött eredményhirdetés pedig november 14-én lesz, ahol a legjobb 3-3 helyezett tárgynyereményt vihet haza. 

Vissza