Tartalmas vakáció 2014. július 14. (hétfő) 15:18 - Híreknews/2390_0_300.jpgÉneklésben, mesetotóban, képkirakóban mérték össze tudásukat a gyerekek a Városi Könyvtárban. Az elmúlt négy hétben minden a mesékről szólt az intézményben, az olvasótáborokban négy iskola közel száz diákja vett részt. Ma ért véget a program. Az utolsó napot játékos vetélkedővel zárták, amelyben nemcsak a gyerekek, hanem korábbi táborvezetőik is részt vettek.

Ismerős közeg, és mosolygós arcok fogadták a gyerekeket a Városi Könyvtárban ma délelőtt. A nyári szünet egy hetét töltötték itt húszan a Vasvár Úti, az Újváros Téri, a Borsodbótai és a II. János Pál Katolikus Általános Iskolából. Most négy csapatra osztva, különböző színű pólókban versenyeznek egymással. A mesebirodalomban hét próbát kell kiállniuk.

Ki adhatta fel ezt az apróhirdetést? Ilyen, és ehhez hasonló, mesékhez kapcsolódó kérdésekkel készültek a könyvtárosok, a csapatok pedig a táborvezetőikkel együtt gondolkodtak a megoldásokon. Az olvasótábor záróprogramjára minden résztvevő eljött, de a gyerekek már előzetesen is sokat tanultak a mesékről.

- Versenyezni kellett, meg vetélkedők voltak a csapatok között. Verseket kellett összerakni, és fél óra múlva el kellett hagyni a szobákat. Hát, ilyenek voltak. – mondta Srefkó Ain.

De nemcsak a könyvtárban zajlott a tábor. A városban, és azon kívül is sok helyre eljutottak a gyerekek.

- Elmentünk kirándulni Ipolytarnócra, játszottunk, étteremben ettünk. Az ipolytarnóci 4D-s moziba bementünk. Különféle kézműves dolgokat is csináltunk. Az utolsó napon pedig megkoronázták a legjobb csapatot. – nyilatkozott Galambica Péter.

A Városi Könyvtár egy pályázatnak köszönhetően kapott lehetőséget arra, hogy a gyerekeknek nyári olvasótáborokat szervezzen. Négy iskola, négy hétig vett részt a programokon. A szervezők célja amellett, hogy a szünidőben is tartalmas elfoglaltságot nyújtsanak a gyerekeknek az, hogy nyáron is vegyék kezükbe a könyveket. A Városi Könyvtár vezetője szerint sikeres tábort zártak. Jakab Krisztina azt mondja, a gyerekek számos élménnyel, és ismerettel gazdagodtak.

- Ennek a pályázatnak az volt a célja, és célja még most is, hogy a kulturális intézmények hogyan tudnak bekapcsolódni a tanórán kívüli nevelésbe. Ez a programsorozat is ennek a része volt, hogy hogyan tudjuk segíteni az iskoláknak az oktató nevelő munkáját. – fogalmazott Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár vezetője.

A csapatok a vetélkedőben hét feladatot, hét próbát teljesítettek. A mesetotó, és képkirakó mellett a legnépszerűbb a karaoké volt. Itt néhány hangból kellett kitalálni a jól ismert dalt címét, utána pedig közösen el is énekelték azokat gyerekek. A Városi Könyvtár olvasótáboraiban közel száz diák vett részt. A könyvtárosok remélik, hogy a tábor végeztével visszatérő olvasóként köszönthetik a gyerekeket.

Vissza