Könyvbemutató2014. június 12. (csütörtök) 14:24 - Kultúranews/2318_0_300.jpgA népmesék tanító erejéről, és örök érvényű tanulságairól beszélt Leszkoven László a Városi Könyvtárban. Az egyetemi tanár pár éve kezdett el foglalkozni a mesékkel, azok mindennapi hasznát kutatja. Az író-olvasó találkozó része volt a 85. Ünnepi Könyvhét ózdi rendezvénysorozatának.

Különleges könyvbemutató nyitotta meg a 85. Ünnepi Könyvhét e heti programjait a Városi Könyvtárban. A meghívott vendég a mesékről, és azok mindennapi hasznáról kötetlen formában beszélt, nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is.

Leszkoven László civilben egyetemi tanár. Húsz éve oktat jogot a Miskolci Egyetemen. A mesékkel akkor kezdett el a foglalkozni, amikor megszülettek a gyerekei. Három fia van, a legkisebbet el is hozta a bemutatóra. Mikor a legidősebb fia kérte, hogy meséljen neki, elgondolkozott azon, mi alapján válasszon neki mesét. Azt mondja, ő motiválta arra, hogy mélyebben is foglalkozzon a népmesékkel.

"Én azt tapasztaltam, hogy a szülők kicsit félve nyúlnak a mesékhez, nem tudják, hogy mit válasszanak. Éppen ezért szerintem a legnagyobb feladat a fiatal szülőket visszavezetni a mesékhez, és ha a mai világban, ami tele van lelki problémákkal, természetes úton tudnak segítséget nyújtani a szülőnek, akkor a szülő jobban megismeri önmagát, talán bátrabban fog a saját gyermekéhez is viszonyulni" - mondta Leszkoven László.

A Magyar népmesék - mindennapi útmutatónk című könyben a szerző kifejti, hogyan tanítanak a régen született történetek ma is az életre, az egyéni döntések és tettek fontosságára, a becsületességre, és a kötelességtudatra. A könyvbemutató csak egy része volt az Ünnepi Könyvhét ózdi rendezvénysorozatának, amelyhez minden évben kapcsolódik a Városi Könyvtár.

"Sok évvel ezelőtt találták ki, hogy legyen egy nap az évben, amikor a könyvet, az olvasást ünnepeljük, és találkozzanak a könyvkiadók, a szerzők az olvasóikkal. Ezt ünnepeljük ebben az időszakban, és mint a könyvtárak, így mi is lehetőséget biztosítunk arra, hogy az olvasók találkozzanak a szerzőkkel, írókkal alkotókkal" - nyilatkozott Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

Az író-olvasó találkozókon kívül fotópályázattal, gyerek- és felnőtt programokkal is várja az érdeklődőket a könyvtár a könyvhét keretében.

Vissza