Balatoni nyár2014. június 4. (szerda) 16:46 - Oktatásnews/2296_0_300.jpgTizenkét ózdi diák utazhat a Balatonra, egy sikeres versenynek köszönhetően. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár vetélkedőjén összesen tizenöt helyi csapat indult el, közülük kerültek ki azok a tanulók, akik közös nyaraláson vehetnek részt. A vetélkedő témája az irodalom, és a könyvtár volt, célja pedig, hogy minél több gyerekkel megszerettessék az olvasást.

Saját értelmezésükben adtak elő meserészleteket, történeteket az ózdi diákok egy megyei versenyen. Ezek között szerepelt többek között Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön című műve. Az ózdi általános iskolások második, harmadik és negyedik helyezéseket értek el a miskolci megmérettetésen.

A diákok nemcsak előadták a kis történeteket, hanem szereplésükkel taroltak is a vetélkedőn. A verseny még tavasszal indult. A gyerekeknek két írásbeli fordulót kellett sikerrel venniük ahhoz, hogy bejussanak a döntőbe. A Bolyky Tamás, az Újváros Téri, és a II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai szerepeltek a legjobban.

A felkészülésben a diákok pedagógusai, és a könyvtárosok segítettek. A szülők pedig díszleteket készítettek, és jelmezeket varrtak. Császár Éva a kezdetektől részt vett a vetélkedőben, azt mondja, a diákok már az első fordulók alatt is rengeteget tanultak. A döntő előtti utolsó hétben pedig minden nap ott készültek a könyvtárban. Szerinte az elért eredmény magáért beszél.

"Ózd hírnevét öregbítették, az iskolájuknak, az osztályuknak nagy-nagy dicsőséget hoztak, és a könyvtárunknak is, hiszen ott végig az ózdi gyerekeket szólították ki. Ez nagyon nagy öröm számunkra" - mondta Császár Éva, könyvtáros.

A verseny fődíját, a balatoni nyaralást az első nyolc helyezett csapat nyerte meg. Ózdról tizenketten mehetnek júliusban Balatonmáriafürdőre. A gyerekek ezt várják a legjobban, de mást is hasznosnak éreztek a versenyen.

"A legjobb az volt, hogy sok jó mesét és történetet megismertünk. Jó, hogy harmadikok lettünk. Sok híres emberrel is találkoztunk ott" - fogalmazott Maár Martin.

A zsűri elnöke ugyanis Lackfi János József Attila-díjas író, költő volt. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár felhívására összesen 70 csapat jelentkezett a megyéből, közülük negyvenöt gyerek utazik majd a Balatonra.

Vissza