Népismeret2014. május 23. (péntek) 15:33 - Kultúranews/2260_0_300.jpgA cigány nép kultúrájáról, identitásáról, és hagyományairól tartottak vetélkedőt ma délelőtt a Városi Könyvtárban. A Kistérségi cigány népismereti tudáspróbát immár kilencedik alkalommal rendezték meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskolával, és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal közösen. A versenyen hat oktatási intézmény diákjai vettek részt.

Elsőként neveket választottak a csapatok. A kikötés annyi volt, hogy kapcsolódni kell a cigány kultúrához.

Hat csapat, vetélkedett egymással a népismereti tudáspróba délelőttjén. A 48-as úti, a Farkaslyuki, a II. János Pál, az Apáczai Csere János, a Sajóvárkonyi, és az Árpád Vezér úti általánosok 4-4 diákja mérte össze tudását. Már kilencedik alkalommal rendezték meg a városi, és környékbeli iskoláknak a népismereti vetélkedőt. A szervezők szerint a tanulók most is szívesen készültek a feladatokra.

"Évről évre egyre lelkesebbek a gyerekek. Örömmel versenyeznek. Tulajdonképpen nagy készülést nem igényel, hiszen a feladatok játékosak, de nagyon szép beadandó munkákat hoztak most is, ami az előzetes jelentkezéshez kellett" - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Ahhoz, hogy a gyerekek elindulhassanak a versenyen, egy a Városi Könyvtárban megtalálható, cigány népismerettel foglalkozó könyvet kellett feldolgozniuk. A zsűri szerint már előzetesen is szép munkák érkeztek. A vetélkedőn aztán táblán vezették az állást.  A feladatok között volt például totó, és arra is rá kellett jönniük a diákoknak, hogy mi lapul a lepedő alatt, és az hogyan kapcsolódik a cigányság hagyományaihoz.

A népismereti vetélkedő megszervezésében a kezdetek óta részt vesz az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is. Berki Lajos szerint fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek saját kultúrájukkal.

"Ennek a célja, hogy a roma és nem roma tanulók megismerjék a cigány hagyományokat, a cigány kultúrát, illetve magának a cigányságnak az életét" - fogalmazott Berki Lajos, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A versenyt a tavalyi évhez hasonlóan, a Farkaslyuki Általános Iskola csapata nyerte meg, másodikok a II. János Pál, harmadikok pedig az Árpád Vezér Úti Általános tanulói lettek. A vetélkedő végén mindenki könyvjutalmat kapott.

Vissza