Foglalkozás2014. május 16. (péntek) 16:32 - Kultúranews/2241_0_300.jpgVersekkel és dalokkal színesített foglalkozáson ismerkedhettek meg a könyvtárhasználattal a Vasvár Úti Általános Iskola első osztályosai. A kisdiákok megtudták, hogyan találhatják meg a keresett könyvet a polcokon, és azt is, hogyan kölcsönözhetnek a Városi Könyvtárból.

A Vasvár Úti Általános Iskola első osztályosait látták vendégül ma délelőtt a Városi Könyvtárban. A kisdiákok egy olyan foglalkozáson vehettek részt, melynek során játékos formában ismerkedhettek meg a könyvtárhasználat alapjaival, tudhatták meg többek közt azt is, hogyan kölcsönözhetik ki a nekik tetsző köteteket. A könyvekkel való ismerkedés már ilyen kis korban is nagyon fontos, a gyerekek megszerethetik az olvasást, és ebből akár későbbi tanulmányaik során is sok előnyük származhat.

„Ebben a számítógépes világban, amikor az olvasás nagyon háttérbe szorul, fontos már első osztályban megismertetni a gyerekeket a könyvtárral, a szép környezettel, a könyvekkel. Elsősorban a szókincsük bővül, ismereteik bővülnek" - nyilatkozott Malinkó Jánosné, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A gyerekek nemcsak hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak a foglalkozás során. Részt vehettek egy közös bábjátékban, énekeltek és verseket is mondtak.

A Városi Könyvtár rendszeresen szervez hasonló könyvtárbemutatókat, népszerűsítik a könyvtárhasználatot és az olvasást. Emellett különböző tematikus foglalkozásokat is tartanak, világnapokhoz, jeles alkalmakhoz kapcsolódva.

„A könyvtár nagy hangsúlyt fektet a csoportos foglalkozások szervezésére, minden iskolával és óvodával nagyon jó a kapcsolatunk. Minden tanévre van egy-egy programajánlatunk, külön az óvodáknak, külön az iskoláknak, amelyeket el szoktunk juttatni a pedagógusoknak. Ők szerencsére ki is használják ezeket az ajánlatokat" - nyilatkozott Findura Judit könyvtáros.

Az olvasás megszerettetésében nemcsak a könyvtárosoknak, hanem a pedagógusoknak is fontos szerepük van. Az ilyen látogatások során jó példát tudnak ugyanis mutatni azoknak a gyermekeknek, akik először járnak a könyvtárban. A tapasztalatok szerint a kicsik ilyenkor kedvet kapnak a kölcsönzéshez, és később akár szüleikkel is visszatérnek.

Vissza