Játékos ismeretek2014. május 15. (csütörtök) 14:22 - Kultúranews/2236_0_300.jpgTíz éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz, ebből az alkalomból rendezett vetélkedőt a Városi Könyvtár. A Vasvár úti Általános Iskola hetedik osztályosai egy élő társasjáték keretében ismerkedtek az unió országaival, történetével. A szervezők szerint ez azért fontos, hogy a gyerekek a későbbiekben ki tudják használni az uniós állampolgárságot.

Az unió országainak rövid ismertetőjével vette kezdetét a társasjáték. A gyerekeknek Findura Judit mesélt a tagokról. Ismertetőjében nemcsak általános információkat osztott meg a Vasváros hetedikesekkel, hanem kitért az országokkal kapcsolatos érdekességekre is. A diákok az előadással melegítettek be a vetélkedőre. Bár néhány dolgot már ők is tanultak, azért hasznosnak találták az ismertetőt.

A hasznos információk után a csapatok színt választottak maguknak, majd egy-egy bábu-nak kinevezett osztálytárs elfoglalta a helyét a játéktéren. A lépéseket, mint egy igazi társasban dobókockával döntötték el, és kvízkérdések helyes megválaszolása után haladhattak előre a gyerekek. A szervezők szerint, bár hetedikben még nem iskolai tananyag az Európai Unió, nem árt előzetesen megismerkedni vele.

"Nyolcadik osztályban földrajzóra keretében fognak tanulni az Európai Unióról, és azért gondolom, hogy fontos, mert már tíz éve jelen vagyunk az Unióban, hogy a továbbiakban jobban ki tudják használni az uniós állampolgárságot, tisztában legyenek a jogaikkal, hogy milyen lehetőségeket ad nekik az unió" - fogalmazott Findura Judit könyvtáros.

A Városi Könyvtár már a csatlakozás előtt is szervezett programokat az unióval kapcsolatban. Tíz évvel ezelőtt részt vettek az emberek tájékoztatásában, felkészítésében. Az EU közkönyvtári programja is egy évtizede indult el, ennek is kezdetektől tagja a könyvtár.

"Ez abból állt, hogy pályázati lehetőséget kaptunk, aminek keretében egyrészt Európai Uniós könyveket tudtunk vásárolni, illetve létrehoztunk egy külön gyűjteményt ezekből a könyvekből. A másik része a pályázatnak az pedig programokat jelentett, illetve programlehetőségeket kínált a könyvtárnak. Ennek keretében szerveztünk vetélkedőket, különböző gyerekprogramokat, különböző népszerűsítő programokat" - nyilatkozott  Czinke Ilona könyvtáros.

A Könyvtár uniós társasjátékát nemcsak a Vasváros diákok játszhatták végig. Ha igény van rá, a vetélkedőt a többi általános iskola hetedikeseinek is megrendezik.

Vissza