Költészet2014. április 11. (péntek) 15:04 - Kultúranews/2151_0_300.jpgNagycsoportos óvodások szavaltak verseket a Költészet Napján. A Városi Könyvtárban megrendezett programon húsz ovis versenyzett egymással, tavaszról szóló költeményekkel. A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük.

Mondókával és egy kis énekléssel hangolódtak rá a szavalóversenyre az ovisok, és kísérőik a Városi Könyvtárban. A Költészet napját minden évben megünnepli az intézmény, de most először rendeztek óvodásoknak versmondó versenyt.

A város szinte minden óvodájából érkezetek ügyes gyerekek a szavalóversenyre. A három tagú zsűri pontozta a szép magyar beszédet, a hangsúlyozást, és az előadásmódot is. A költemények témája is adott volt, a tavaszról szóló művek közül válogathattak az ovisok. Összesen  húszan mutatták meg tudásukat. A Városi Könyvtár márciusban hirdette meg a szavalóversenyt, mert a könyvtárosok szerint már ilyen korban is érdemes foglalkozni a versekkel.

"Mikor járnak hozzánk csoportos foglalkozásokra, akkor kiderül, hogy nagyon sok tehetséges kisgyerek van. Nekünk feladatunk a tehetséggondozás is, de nemcsak emiatt, hanem az irodalom megszerettetése miatt is nagyon fontos már kiskorban. Az irodalomnak az egyik nagyon fontos műfaja a vers" - fogalmazott Findura Judit, könyvtáros.

Minden ózdi oviból több gyerek is indult. Voltak, akik el is játszották a verseket, és többen használtak bábokat is az előadásukhoz. A zsűri közben jegyzetelt, és a verseny végén az első hat helyezett könyvjutalmat kapott. Április 11-én országszerte irodalmi rendezvényekkel ünneplik a költészet napját. A Városi Könyvtárban egész héten ebből az alkalomból tartottak programokat.

Vissza