Jubileum2014. április 10. (csütörtök) 19:31 - Kultúranews/2144_0_300.jpgKét évtizedes fennállására emlékezett az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör. A helyi írók, költők társasága a Városi Könyvtárban ünnepelt. A jubileumi programra nemcsak versekkel készültek, egy kistárlat formájában a kör múltját, és az elhunyt tagok emlékét is felidézték. Az irodalmi közösség célja, hogy minél többen megismerjék a magyar, és az ózdi költők műveit.

Fuvolaszóval vette kezdetét az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör jubileumi rendezvénye a Városi Könyvtár dísztermében. Az idén húsz éves társaság vezetője, Fazekasné Szabján Erika, elsőként József Attiláról emlékezett meg, ugyanis az irodalmi kör születésnapja egybeesik a költészet napjával. Ezután Jakab Krisztina, a könyvtár vezetője köszöntötte a megjelenteket, utalva a rég óta tartó jó kapcsolatra, és együttműködésre, és kiemelte, hogy büszke arra, hogy napjainkban egy irodalmi kör megérhetett húsz évet.

Az irodalmat szeretők társasága 1994. április 11-én alakult. Az alapító tagok közül hárman a mostani jubileumon is ott voltak. Jacsó Éva, Farkas Eleonóra, és Kerékgyártó Mihály azóta is aktívan közreműködik a kör tevékenységében, és hozzájárultak ahhoz is, hogy az akkor tizennégy fős lelkes alkotócsapatból mára harminckét tagot számláló irodalmi közösség lett. A rendezvényen azokról is megemlékeztek, akik már nem lehetnek köztük.

A két évtizede alakult irodalmi kör folyamatosan gyarapodik. Az alkotók között nemcsak írók, és költők vannak, többen festenek, szobrászkodnak is. Műveikből néhány darabot kistárlat formájában ki is állítottak a jubileumon, a társaság múltját pedig fényképek segítségével idézték fel. A fiatalokat is szívesen fogadják köreikben. Lehetőséget is biztosítanak nekik a bemutatkozásra.

Az irodalmi kör tagjai között több kötetes írók is vannak, Farkas Eleonóra például már a kilencedik verseskönyvét adta ki. Az Ózdi Szép Szó tagjainak művei közösen is megjelennek. Négy antológiát készítettek eddig, és tervezik az ötödiket. Céljuk ápolni, és őrizni a magyar anyanyelvet, és szeretnék, ha minél többen közel kerülnének az irodalomhoz.

Vissza