Versek2014. április 8. (kedd) 15:21 - Kultúranews/2139_0_300.jpgJózsef Attila díjas író volt a Városi Könyvtár vendége. Laczkfi János helyi iskolások részvételével tartott író-olvasó találkozót. A több kötetes író, költő a versekről, és a költészetről beszélt a gyerekeknek, de felmerültek olyan kérdések is, hogy hogyan látják a fiúk a lányokat, és milyen problémákkal kerülnek szembe kamaszkorban. A program a Költészet napjához kapcsolódott.

A város és a kistérség iskoláiból érkeztek ma harmadikos, negyedikes gyerekek a Városi Könyvtárba, hogy egyik kedvenc írójukkal, Lackfi Jánossal találkozzanak. A fiatal költőt sokan ismerik, és olvasni is szeretnek az itt helyet foglaló gyerekek.

Miért verekednek a fiúk, vagy miért kényeskednek a lányok? Hogyan látják egymást a gyerekek?  Többek között ezek a témák is szóba kerültek az író-olvasó találkozón. A költő nemcsak felolvasta, hanem nagy átéléssel, elő is adta a verseit.

Lackfi János tizenöt felnőtt, és tizenöt gyerekkönyvet írt, és műveket is fordított. Tizenhét évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen francia irodalmat és kreatív írást. A József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula-díjas író-költő már nem először járt Ózdon, legutóbb akkor volt a könyvtárban, amikor Kövér László aranykeze című műve lett az év gyerekkönyve. Most a költészet napja alkalmából találkozott a gyerekekkel.

"Hasznos alkalmak tudnak ezek lenni, hogy ilyenkor egy picit beszéljünk arról, hogy a költészet az nem egy ünnepnapi dolog föltétlenül csak. Tehát amikor vigyázba kell vágni magunkat, és kényelmetlen ünneplőt kell venni, hanem valami, ami olyasmi, mint egy sláger, amit dúdolgat az ember, és kicsit könnyebb lesz tőle a lelke vagy az élete" - nyilatkozott Lackfi János, író.

A Költészet napi programok egész héten folyatódnak a könyvtárban. Holnap az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör húszéves jubileumát ünneplik, pénteken pedig nagycsoportos óvodásoknak rendeznek szavalóversenyt.

Vissza