Felvidéki Saga2014. március 27. (csütörtök) 12:35 - Kultúranews/2112_0_300.jpgA felvidéki magyarság történtetét ültette családregény formába Szomolai Tibor. A rimaszombati író az Internet Fiesta programsorozat keretében az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban mutatta be új könyvét. A mindössze két kötetes szerző maga is meglepődött, milyen sikert aratott könyveivel, nemcsak hazájában, hanem Magyaroszágon is. A Felvidéki Sagaról a könyvtár nyugdíjas klubjának beszélt.

Nem mindennapi vendéget köszönthetett a könyvtár nyugdíjas klubja az Áprád Vezér Úti Fiókkönyvtárban. Szomolai Tibor, felvidéki író saját könyvét hozta el az érdeklődőknek. Az író egy valós családtörténeti napló alapján írta meg Felvidéki saga című kötetét a mátyusföldi magyarságról. A könyv egy nincstelen zsellérlány és az ő utódainak sorsán kersztül mutatja be a felvidéki magyarság sorsának csaknekm száz éves alakulását. Mindezt az egyszerű emberek szemszögéből.

Angyal Mária története az ezeréves magyar királyság végnapjaiban, a XX. század elején kezdődik. Átéli az I. világháborút, Trianont, a II. világháború borzalmait és a csehországi deportálást. Ez a regényes felvidéki családtörténet az író szerint a magyar földhöz való ragaszkodás, a becsület, és a hagyománytisztelet jelképének is tekinthető. Szomolai Tibor a negyvenes évei közepén kezdett el írni, amikor a helyi katolikus körben útjára indítottak egy lapot. Az írásai akkora sikert arattak, hogy komolyabban is foglalkozni kedett vele. Második regénye a Felvidéki Saga tavaly novemberben jelent meg.

- A Felvidéken mondhatni páratlan eladási statisztikát produkált, tehát nyugodtan kijelenthetem, hogy ilyen mennyiségben könyv nem fogyott a rendszerváltás óta. Magyarországon most kezdik el fölfedezni. Óhatatlanul a Felvidéken kellett kezdeni, hiszen ez egy felvidéki téma, de hát Ózd majdnem Felvidék. - mondta Szomolai Tibor, író.

A könyvbemutatót az Internet Fiesta keretében rendezték meg, a gyerekek mellett az idősebbeket is megszólították a könyvtárosok.

Vissza