Mackó-Net2014. március 20. (csütörtök) 16:24 - Kultúranews/2094_0_300.jpgTéli álmot alszanak, barlangban élnek, szeretik a málnát, és a halat. Már az óvodások is tudják, hogy mindez a medvékre igaz. Az Újváros Téri Óvoda gyerkőcei egy játékos foglalkozáson még többet is megtanulhattak a mackók életéről. A program a ma kezdődő Internet Fiesta nyitórendezvénye volt, amit nemcsak a Városi Könyvárban, hanem az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban is megtartottak.

Már a könyvtár folyosóján elkezdődött a foglalkozás. Császár Éva egy mondókával hangolta rá az Újváros Téri ovisokat az Internet Fiesta első programjára, a Mackó-net-re. A kicsik nemcsak a kitalálósból, hanem az előre elkészített mackófülekből is rájöhettek a játszóház témájára. A kis medvék helyet foglaltak a teremben, és elkezdődött a foglalkozás, amihez a könyvtáros az internetet is segítségül hívta. A világhálón meseportálokkal, medvés képekkel, és mondókákkal is találkozhattak a gyerekek. Ezekből többet meg is tanultak.

Nemcsak az Árpád Vezér úti Fiókkönyvtárban, hanem a Petőfi téri intézményben is a mackókról tanultak a gyerekek. Ide is a Béke Telepi Ovisok jöttek, akik a foglalkozás alatt a medve szokásaival ismerkedtek meg.

Az Internet Fiesta egy hetében több száz gyerek megfordul itt a könyvtárban. Nemcsak a városból, hanem a kistérség minden részéből várnak kicsiket és nagyokat a foglalkozásokra. Most is, mint minden évben a felnőtteket, és az idősebbeket is megszólítják, a Net-Kultúra-Könyvtár mottó alapján, amely életünk három nagy szelete.

"Szeretnénk olvasókat nyerni ezeken a programokon, hiszen mindig szoktuk mondani, hogy a felnövekvő generáció olvasóvá nevelése az egyik legfontosabb feladatunk. Fontos, hogy a mai kicsiket megtanítsuk erre, hiszen nagyon sok óvodás jön ebben az egy hétben. Ha ezek a gyerekek jönnek utána tovább is, és a szülőket is becsábítják magukkal, akkor még több olvasó ember lesz ebben a városban, és a felnövekvő generáció is valóban olvasóvá válik" - mondta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

Az Internet Fiesta programjai holnap netes mesedélelőttel folytatódnak, hétfőn pedig a már korábban meghirdetett plakátkészítő pályázat eredményhirdetése lesz. Itt nemcsak a legjobb munkákkal, hanem bábszínházi előadással is várják a gyerekeket.

Vissza