Nyisd ki a világot2014. március 18. (kedd) 14:20 - Kultúranews/2087_0_300.jpgÓzd a legolvasottabb város – ez derült ki az egri Bródy Sándor Könyvtár egyéves pályázatán. Az ózdi intézmény egy évvel ezelőtt nevezett be a versenybe, ahol szinte minden kategóriában első helyezést ért. el. A Nyisd ki a világot! verseny célja az olvasás népszerűsítése volt.

Egy évvel ezelőtt csatlakozott az Ózdi Városi Könyvtár az egri intézmény pályázatához, amelyben azokat a településeket, iskolákat és olvasókat keresték, akik elmondhatják magukról: sokat olvasnak. Az egy éves program végül sikert hozott Ózdnak, nemcsak magánemberek és a város, hanem egy általános iskola is elmondhatja magáról, ők a megye legtöbbet olvasói.

"A Vasvár Úti Általános Iskola megnyerte holtversenyben egy egri iskolával a legtöbbet olvasó iskola címet. Azt gondolom, hogy a mai világban ez nagy szó, hogy egy ózdi iskola ilyen címet nyerhetett el" - fogalmazott Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

Az iskola két negyedikes osztálya vehette át a címmel járó könyvjutalmakat. A Nyisd ki a világot! pályázaton emellett azokat a diákokat is jutalmazták, akik olvasónaplót is készítettek legkedvesebb könyvükről. Ezek pedig változatos képet mutatnak, hiszen a klasszikus Lázár Ervin mesék mellett a mai kor slágerkönyvei is szerepelnek a diákok toplistáján.

A két negyedikes osztály a programon kívül is sok órát tartott a könyvtárban, ahol nemcsak a kötelező olvasmányokat beszélhették meg, hanem az olvasás szeretetét is elmélyíthették. Az egyéves programban a felnőtt korosztály is jeleskedett. A könyvtár állandó látogatói közül szintén viselheti a legtöbbet olvasó címet Molnár Istvánné, Slágáné Kötél Ildikó, valamint Knapp Norbert.

A Nyisd ki a világot! pályázat nyertesei az ajándékkönyvek mellett egy játékos délelőttel is gazdagodtak. A könyvtár egy activity délelőttel jutalmazta a két negyedikes osztályt, természetesen Lázár Ervin Négyszögletű kerekedőjének hangulatában.

Vissza