Találkozás2014. február 13. (csütörtök) 14:59 - Kultúranews/1997_0_300.jpgA néptánc és a népzene nyelvén szólították meg a gyerekeket a Városi Könyvtárban. A Kultúrák találkozása elnevezésű programon, moldvai, erdélyi, és magyar táncokat mutatott be az Ózdi Néptánc Egyesület két tagja, a talpalávalót pedig a Magyar Folkbetyárok zenekar húzta. A helyi másodikosok nemcsak nézték, hanem meg is tanulhatták a táncokat.

Gyimesi népzenével kezdték el műsorukat a Folkbetyárok a Városi Könyvtár rendezvénytermében. A négytagú zenekar gyerkeknek muzsikált. A Sajóvárkonyi, a Vasvár úti, és a Petőfi Sándor utcai Általános Iskola másodikos osztályos diákjai ültek a széksorokban.

A zenekar tagjai a számok között bemutatták hangszereiket is. A gyerekek a legtöbbet elsőre felismerték. A kultúrák találkozását a különböző tájegységek népzenéivel, népdalaival szemléltették. Szerintük a gyerekek szívesen fogadják az ilyen műsorokat.

"A népzene az egyszerű ütemeivel, dallamaival közel áll a gyerekekhez, így meg tudják érteni, és befogadni ezt" - mondta Király Tibor, a Folkbetyárok cimbalmosa.

A népzene mellett a néptánccal is megismerkedhettek a diákok. Az Ózdi Néptáncegyesület két tagja fergeteges hangulatot varázsolt a könyvtárba. Igyekeztek műsorukat úgy összeválogatni, hogy az a kicsik számára is minél szórakoztatóbb legyen.

"A moldvai táncok olyan jellegzetes táncok, könnyen megtanulhatók, és a végére megszeretik a gyerekek. Akik az elején kicsit ódzkodnak, a végére belejönnek. Ezzel a tánccal be tudjuk csalogatni őket. Ha tradicionális táncokat nézünk, tehát magyar táncokat, egy csapással a fiúkat rögtön le lehet venni a lábukról" - fogalmazott Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület elnökségi tagja.

Nemcsak a fiúkat, a lányokat is táncra perdítették a néptáncegyesület tagjai. A gyerekek egymás után tanulták a különböző táncokat. Az első perctől sok jelentkező akadt a programra, sőt, a felnőttek is bekapcsolódtak. Az eseményről bővebb összeállítást a jövő heti Kaleidoszkópban láthatnak nézőink.

Vissza