Szép Szó2014. január 22. (szerda) 18:54 - Kultúranews/1941_0_300.jpgSzépkorúak szavalóversenyével köszöntötte a kultúra napját a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre. A könyvtár dísztermében tizennégy nyugdíjas indult az irodalmi versenyen, olyan klasszikusokat és már-már elfelejtett magyar költők verseit tolmácsoltak, amik sok esetben még a zsűrit is meglepték. Az irodalmi est versenyzői közül végül Vámosiné Kovács Ilona, Fehér Gyula és Toldi Mihályné nyerte el a bírák elismerését.

Kibédi Ervin: Ennyi az egész című verse a zsűrit is meglepte tegnap délután. Az ÓMI Városi Könyvtár és a Szeretet Gyermekei Alapítvány szavalóversenyén emellett több olyan költemény is elhangzott, ami a mai korosztály előtt  javarészt ismeretlen. A nagymamák, dédpapák versválasztása gyermekkorukat, ifjúságukat tükrözte.

"Csodálatos volt, hogy ezek az idős emberek végtelen hazaszeretete sugároztak a veséseikkel. A régi, gyermekkori élmények, minden benne volt" - mondta Jacsó Éva, a kör korábbi vezetője.

A tizenhárom induló a magyar költészet ismert és kevésbé ismert alkotóit idézte, elhangzottak többek között József Attila, Ady Endre, Márai Sándor versei, de Vargha Gyula, Tompa Mihály ritkán idézett sorait is hallhatta a zsűri.

Az irodalmi kör nem először rendezett szavalóverseny. A költészet napján az iskolás korosztálynak hirdettek versengést, most pedig a szép korúakat mozgósították, akik, ahogyan fogalmaztak fiatalságuk színjátszó köreinek, irodalmi egyleteinek hangulatát hozták el a kultúra napi ünnepre.

"Annak idején az én nagymamám is sokat írt és nagyon szeretett verselni. Ezért is gondoltuk, hogy ne csak a fiataloknak adjunk lehetőséget, hanem az idősebb korosztálynak is. Hisz ők sem idősek, hanem ahogyan a versekkel is bizonyították, lélekben fiatalok" - fogalmazott Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A zsűri végül a szöveghűség, az előadói képesség és a vers választás alapján Toldi Mihálynét jutalmazta bronzéremmel, a képzeletbeli dobogó második fokára Fehér Gyula léphetett fel, míg az első helyen Vámosiné Kovács Ilona végzett József Attila Kései siratójával.

Vissza