Kisvilág2014. január 21. (kedd) 15:43 - Kultúranews/1935_0_300.jpgA körülöttünk lévő világ apró csodáit mutatja be a Városi Könyvtárban megnyílt kiállítás. Szentandrássy Béla fotóin a természet, és az élővilág szépsége mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a hétköznapokban vannak vissza olyan pillanatok, amelyeket ha elszalasztunk, soha nem térnek vissza. A tárlat megnyitója a Magyar Kultúra Napjának nyitórendezvénye volt.

Apró bogarak, harmatcseppek, ezer színű szitakötő. Szentandrássy Béla fotóin, saját bevallása szerint az ő kis világa jelenik meg. Ezekből a fényképekből nyílt kiállítás a Városi Könyvtárban.

A Magyar Kultúra Napjának ózdi rendezvénysorozatát a kiállításmegnyitó indította el. Az ünnepélyes ceremónián fuvolazenével hangolódtak rá a természet szépségeire. A leginkább pedagógusként, és igazgatóként ismert amatőr fotóst, és kiállítását Dr. Kósné Dargai Rita ajánlotta az érdeklődőknek.

Szentandrássy Bélának régi álma vált valóra ezzel a kiállítással. Pedagógusként először a gyermeket fotózta, aztán jöttek a tájképek, és a család, mára pedig rátalált arra a kis világra, ami szívéhez legközelebb áll. Ahogy fogalmazott, Isten legkisebb teremtményei körülvesznek bennünket, csak észre kell vennünk őket.

"Nem szükséges ehhez egy márkás fényképezőgép, nem szükséges utazni. Nem szükséges nagy költségeket támasztani önmagunkkal szemben. Egyszerűen észre kell venni magunk körül, ami szép, lefotózzuk, és gyönyörködünk benne. Ha ezt megoszthatjuk másokkal, akkor ez még nagyobb öröm az ember szívének" - fogalmazott Szentandrássy Béla, amatőr fotós.

A Városi Könyvtár évek óta már hagyományosan csatalakozik a Kultúra napi rendezvényekhez, de Ózdon nemcsak január 22-én, hanem a hét több napján is ünneplik ezt. A fotókiállítás a rendezvénysorozat megnyitója volt.

"Szeretnénk, ha minél többen értékelnék a magyar kultúrát. Ha valóban úgy érezné mindenki, hogy ennek örököse kell, hogy legyen, hogy folytassuk, hogy továbbvigyük és megőrizzük" - mondta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

A Kisvilág című tárlat március 21-ig látogatható, a Városi Könyvtár nyitvatartási idejében.

Vissza