Idős verselők2014. január 8. (szerda) 12:46 - Kultúranews/1904_0_300.jpgMeghosszabbították a nyugdíjas szavalóverseny jelentkezési határidejét. Az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör már tavaly decemberben meghirdette az időseknek szóló programot, amire most péntekig lehetett volna nevezni. A szervezők azonban úgy döntöttek, hogy pár nappal kitolják a határidőt, hogy mindenki lehetőséget kapjon, aki szeretné megmutatni verstudását.

Könyvbemutató, író-olvasó találkozó, szavalóverseny – Pillanatképek az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tavalyi évéből. A szervezet már két évtizede megalakult, azóta dolgoznak együtt. Havonta egyszer gyűlnek össze a Városi Könyvtárban, hogy megismerjék egymás verseit, könyveit. Legtöbbjük már évek óta a társaság tagja, és mindenki kiveszi a részét a feladatokból.

Most éppen egy szavalóversenyre készülnek, a Városi Könyvtárral közösen. Ennek részleteit beszélik meg a szervezők. Fazekasné Szabján Erika, a kör vezetője azt mondja, a programmal nemcsak a tavalyi idősek évéhez, hanem a közelgő kultúra napjához is kapcsolódnak majd. Ezen kívül az is a céljuk, hogy az emberekkel megismertessék a magyar, ezen belül is az ózdi írókat, költőket.

- Nagyon szeretjük őket, mert olyan szép verseket tudnak mondani, amiket még mi sem hallottunk, hisz a régi korokban teljesen más verseket tanultak, mint az újabb korosztály. Szeretnénk minél több időst hallani, hogy milyen ügyesen mondják el, és milyen szépeket. Tulajdonképpen ez volt a cél. – mondta Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

Eddig tizenöten neveztek a versenyre, de még várják a jelentkezőket. Az idősek egy szabadon választott költő versét szavalják majd el, január 21-én, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva. Mint mindig, most is a Városi Könyvtár segít a szervezésben.

- Nagyon sokan ismernek verseket, amiket nem tudnak elszavalni közönség előtt, és szeretnék ők is megmutatni, hogy mit tudnak. Segítünk a szervezésben, a versek kiválasztásában, és teret adunk a lebonyolításhoz. – nyilatkozott Csörgőné Csépányi Krisztina, könyvtáros.

A kiírás a Színes levelek címet kapta, így a résztvevők egy színes levelet formázó, egyedi készítésű emlékplakettet kapnak majd. A legjobb három díja pedig könyvjutalom lesz. A versenyre január tizenötödikéig lehet jelentkezni.

Vissza