Szigorodott2014. január 7. (kedd) 16:11 - Híreknews/1902_0_300.jpgNemcsak a káros internetes tartalmaktól védi majd a gyerekeket az új jogszabály, mostantól egyáltalán nem foglalkozhat gyerekekkel az, aki korábban fiatalkorú ellen követett el bűncselekményt. Ezt automatikusan feltüntetik az erkölcsi bizonyítványban is. Az internetes védelem júliustól lesz kötelező a gyermekekkel foglalkozó közintézményekben, szeptembertől pedig felkerül a szűrőprogram az iskolák, könyvtárak számítógépeire is. Az országgyűlés december közepén fogadta el a gyermekvédelmi törvénycsomagot.

Felmérések szerint a gyerekek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek az internet világában. A legtöbb felnőtt tartalom elérését csak egy kattintással zárják el a nyilvánosságtól, és a 18 éves elmúltam feliratra kattintva az oldal azonnal elérhető. Az online játszható gyerekjátékok tartalma is gyakran korosztályfüggő, az elérésük viszont egyszerű még egy kisgyermek esetében is. Ezen változtat a december végén elfogadott új gyermekvédelmi törvény, amely elsősorban a közintézmények internetes tartalmát szűri majd.

A Városi Könyvtárba gyakran érkeznek iskolás csoportok, ma délelőtt ugyan nem volt szerepe a számítógépeknek és a világhálónak: az iskolások kézműves-foglalkozáson vettek részt.

"Mivel nagyon sok a könyvtári gyerekprogram, játékos  foglalkozás, ilyenkor természetesen a könyvtárosok segítségével tudják látogatni a gyerekek azokat az oldalakat, amelyek kapcsolódnak az adott foglalkozáshoz" - mondta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

Elsősorban az iskolákban, könyvtárakban várható változás. Ezekben a közintézményekben szűrőprogramokkal védik majd a legkisebb generációt az internet veszélyeitől. Az ingyenes szoftver  a kockázatosnak ítélt oldalak elérését akadályozza majd meg, a károsnak ítélt tartalmakat így nem lehet majd elérni a szűrővel felszerelt gépeken.

Az ingyenes szoftverhez a tervek szerint bárki otthon is hozzáférhet majd. Az új gyermekvédelmi törvény nemcsak a káros internetes tartalmaktól védi majd a gyerekeket. Januártól egyáltalán nem foglalkozhat gyerekekkel az, aki korábban fiatalkorú ellen követett el bűncselekményt. Ezt ugyanis automatikusan feltüntetik majd az erkölcsi bizonyítványban is.

Vissza