TurbÓzd a tudást!2013. december 12. (csütörtök) 14:29 - Híreknews/1838_0_300.jpgKözel ötszáz gyerek bevonásával indul el egy új program a Városi Könyvtárban. A TurbÓzd a tudást! elnevezésű pályázat célja, hogy az oktatási intézmények, és a könyvtár együttműködését szorosabbra fűzzék. A több mint tizenöt millió forint uniós forrásból tanórán kívül foglakozásokat, vetélkedőket, táborokat szerveznek majd a gyerekeknek.

Blokflőte muzsikával indult a pályázat megnyitója a Városi Könyvtár dísztermében, a II. János Pál Katolikus Általános iskola diákjainak előadásában. Az intézményen kívül a Borsodbótai, az Újváros Téri, és a Vasvár úti Általános Iskolák, a Béke telepi, és az Alkotmány Úti Óvodák, valamint a Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola vesznek részt a programban.

Az Ózdi Művelődési Intézmények, és azon belül is a Városi Könyvtár évek óta szorosan együttműködik Ózd és vonzáskörzete oktatási intézményeivel. A most induló pályázat ezt a kapcsolatot erősíti majd. A könyvtár témanapok, olvasótáborok, szakkörök, tehetséggondozás, és vetélkedők formájában segíti majd az iskolák, óvodák munkáját. A pályázat elemeit az érintettek pedagógiai programjaihoz igazodva találták ki. A legfontosabb cél az, hogy a fiatalok ne távolodjanak el a könyvektől, hanem életük szerves része legyen az olvasás.

- Úgy gondoljuk, hogy ha a gyerekek nem tanulnak meg olvasni, nem lesznek értő olvasók, akkor az elkövetkezendő időszakban sem tudnak se akár, hogyha az életpályájukat vesszük figyelembe, abban sem biztos, hogy előre tudnak lépni anélkül, hogy értő olvasókká nevelnénk őket. – mondta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár igazgatója.

A programban részt vevő iskolák már korábban felismerték, hogy az oktató nevelő munkában a Városi Könyvtár hasznos segítség lehet.

- A Könyvtáraknak az utóbbi években megváltozott a funkciójuk. Már nemcsak könyveket lehet kölcsönözni, hanem sokkal bővebb a repertoárjuk. Internetezni is eljárnak ide a gyerekek, de ami a legfontosabb, hogy különböző órákat tartanak nekünk a könyvtáros nénik, tanórán kívüli foglalkozásokat, kézműves foglalkozásokat, de szinte az egész tanulmányi rendszert felsorolhatnám, amiben tudják segíteni a pedagógusok munkáját. – nyilatkozott Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója

A TurbÓzd a tudást! című programban mintegy ötszáz általános és középiskolást, valamint óvodást vonnak be. Az Európai Unió által is támogatott projekten összesen tizenötmillió négyszázezer forintot nyert a könyvtár, amit három iskolai félév alatt használnak fel.

Vissza