Könyves ünnep2013. október 7. (hétfő) 16:17 - Kultúranews/1652_0_300.jpgRendhagyó irodalomórával indította az Országos Könyvtári Napok rendezvényeit a Városi Könyvtár. A díszteremben ezúttal Nyáry Krisztián várta a diákokat, akiknek híres költőink, íróink életéből mesélt el olyan történeteket, amelyek nincsenek a tankönyvekben. A könyves ünneppel egy országos programsorozathoz csatlakozott az intézmény. Idén az emberi kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt.

Középiskolásokkal telt meg a Városi Könyvtár, az Országos Könyvtári Napok első rendezvényén. A diákok a Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépből, és a József Attila Gimnáziumból érkeztek. A végzősök az irodalomról tanultak, de egy kicsit más formában.

Nyáry Krisztián irodalomtörténészként tanított a Pécsi Egyetemen, de ebben nem találta meg önmagát. Mindig a hobbija volt az írás, és a tavalyi év elején az egyik közösségi oldalon elkezdte publikálni irodalomtörténeti írásait. Szereplői  között ismert írók, és elfeledett költők is voltak. A közös téma pedig a szerelem, legyen az viharos románc, vagy sírig tartó hűség. A bejegyzések hatalmas sikert arattak, írásait ma már többezren követik. Ma az irodalom szereplőit, mint hétköznapi embereket mutatta be a diákoknak.

- Amikor Petőfi Sándorról tanultunk általános iskolában, akkor azt kellett megtanulnunk, hogy hány kilométert gyalogolt Selmecbányáról Pápára. Ez  nyilván egy érdekes adat egy tájékozódási futóversenyen, de nekünk gyerekeknek ez nem volt elég érdekes. De ha kiderül számukra, hogy ez egy nagyon izgalmas ember volt, egy fiatalember, akit ugyanaz érdekelte, mint őket: a szerelem, a szerelmi csalódások, hogy mit lehet csinálni bizonyos élethelyzetekben. Kiderül, hogy ugyanezekkel küzdött ő is, akkor sokkal könnyebb róla beszélgetni. - mondta  Nyáry Krisztián.

A Városi Könyvtár minden évben csatlakozik az Országos Könyvtári Napok rendezvényeihez. Idén is színes programot állítottak össze, amelyek mind egy téma köré épülnek. Ebben az évben azt szeretnék bemutatni, milyen szerepe van a könyvtáraknak az emberi kapcsolatokban.

- A könyvtári tevékenységünk során napi szinten szó van az emberi kapcsolatokról. Most egy kicsit mégiscsak központi témává nőtte ki magát. Ebben a mai világban azt gondolom, hogy szükséges is, hogy az emberi kapcsolatokat kicsit előtérbe helyezzük, kicsit központi témává emeljük. - nyilatkozott Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

Az egy hétig tartó rendezvénysorozatban a rendhagyó irodalomóra mellett lesz kistérségi kitekintő, szavalóverseny, és kiállítás is. Október 13-án, a Könyves Vasárnapon pedig rendkívüli nyitva tartással, mesével, és meglepetéssel várják főleg a gyerekeket.

Vissza