Népmese napja2013. szeptember 27. (péntek) 16:19 - Híreknews/1624_0_300.jpgA Grimm testvérek klasszikusával ünnepelte a Városi Könyvtár a népmese napját. A Piroska és a Farkas sajátos feldolgozását az egri Lóczi Színpad adta elő a Katona József úti óvoda nagycsoportosainak. A Könyvtár már a kezdetektől csatlakozott a népmese napja mozgalomhoz, és minden évben meséléssel várja a gyerekeket.

Már az előadás első perceitől önfeledten szórakoztak a helyi ovisok. Mintegy hatvan kisgyerek látogatott ma el a Városi Könyvtárba, hogy a népmese napja alkalmából megnézzék a Piroska és a Farkast.

2005-ben hirdette meg a magyar Olvasás Társaság a népmese napja mozgalmat, mert szeptember 30-a Benedek Elek híres meseírónk születésnapja. A jeles alkalom nemcsak a magyar, hanem más országok mesevilágának népszerűsítését is jelenti.

- Nemcsak a népmese napját ünnepeljük, hanem a híres Grimm testvérek egyik tagja halálának 150. évfordulójáról is igyekszünk megemlékezni. Jacob Grimm szeptember 20-án hunyt el. Úgy gondoltuk, hogy mivel a Grimm testvérek elég jelentősek a világ gyermekirodalmában ezért mindenféleképpen szeretnénk róluk is megemlékezni. - mondta Findura Judit, könyvtáros.

Az emlékezésben az Egerből érkezett Lóczi Színpad segített. Lázár Attila már több évtizede szórakoztatja a gyerekeket bábszínházzal. Most, az egyedi stílusban előadott klasszikus mesében rock and roll-t énekelt a farkas, de később így is megette a nagymamát, majd a ruháját magára öltve várta Piroskát. A Katona József úti ovisok pedig minden percét élvezték a bábszínháznak.

Vissza