Lekapott pillanatok2013. szeptember 20. (péntek) 13:37 - Kultúranews/1602_0_300.jpg„Lekapott pillanatok” címmel tartottak fotókiállítást az ÓMI Városi Könyvtárban. A program nem pusztán a látványra épült, a város két iskolájából érkező diákok előadást is meghallgathattak a fotográfia történetéből. Demeter Pál, a Heves Megyei Fotoklub elnöke azt is elmesélte a gyerekeknek, hogyan szerezte első fényképezőgépét. A program a Kulturális Örökség Napjainak nyitórendezvénye volt.

Nevető cipők, igazi átélés, szökőkútban fürdőző gyerek- lekapott pillanatok Demeter Pál szemével. Ezekről, és a fotográfia alakulásának történetéről hallhattak ma előadást a József Attila Gimnázim, és a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai a Városi Könyvtárban.

Demeter Pál Ózdon született. Közel negyven éve fotózik. Nemcsak képeket készít, minden érdekli ami a fényképezéssel kapcsolatos. Már fősikolás volt, amikor első gépét megvette. Egy véletlennek köszönhetően egy pillanat alatt jött az elhatározás.

- A Madách Színházba készültem Pestre egy előadásra, és úgy vettem észre, hogy túl hamar érkezem meg. Leszálltam egy megállóval hamarabb, és gyalog sétáltam a színházig, és néztem a kirakatokat. Az egyik boltban volt fényképezőgép leárazás, és láttam egy Cmena 8M-et, ami le volt árazva. Gyorsan megnéztem van-e nálam pénz, épp volt nálam annyi. Megvettem, és azóta tart ez a dolog. - mondta Demeter Pál, fotóművész.

A fotótörténeti előadás, és kiállítás első programja volt a Kulturális Örökség Napjainak, amihez, most is mint minden évben, csatlakozott a Városi Könyvtár. Egész hétvégén várják az olvasókat. 

- Mint jó könyvtárosok ezt a programot is kicsit kibővítjük, hiszen a Kulturális Örökség Napjai szombaton és vasárnap zajlanak országos szinten, de mi már pénteken tartunk programokat. Vendégünk Demeter Pál egri fotóművész, aki délelőtt iskolásoknak, délután előadással egybekötött kiállításmegnyitóval várja az érdeklődőket. - nyilatkozott Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár igazgatója.

Ezen kívül lesz még épület-és szolgáltatásbemutató, játékos vetélkedő gyermekeknek, és első alkalommal tartanak az intézményben pizsamapartyt, amiből hagyományt szeretnének teremteni. A Kulturális Örökség Napjaira az Olvasó, és a Városi Múzum is változatos programokkal készül.

Vissza