Fórum2013. június 18. (kedd) 14:50 - Aktuálisnews/1374_0_300.jpgTovábbra is zavartalan marad a könyvtári ellátás városunkban, és a környék kistelepülésein- derült ki egy szakmai tájékoztató fórumon. Ezt az a megállapodás biztosítja, amelyet az Ózdi Művelődési Intézmények kötött a városvezetéssel. A kistérségek megszűnésével változtak a könyvtári feladatok. Az esélyegyenlőség jegyében a kistelepülések ellátását a megyei intézmény hatáskörébe helyezték át.

Mindenkit érintő téma miatt gyűltek össze a környék településeinek könyvtárosai, népművelői, polgármesterei. Az idén megszűnt kistérségi társulások helyére a járások léptek, és ez a könyvtárak életére is hatással van. A változások miatt jött létre az a tájékoztató fórum, amelynek célja, hogy új formákat találjanak az együttműködésre. De nemcsak újragondolnák, hanem tovább is fejlesztenék a kistelepülések könyvtári kapcsolatokat.

- Egy 2012-ben megszavazott és módosított törvény szerint a megyei könyvtárak feladata, hogy minden megyében az ötezer lélekszám alatti településeket segítse, és bizonyos szolgáltatásokkal biztosítsa számukra a könyvtári ellátás elérését. Nyilván ennek az elsődleges célja az esélyteremtés a kistelepülésen élők számára is. – mondta Venyigéné Makrányi Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár :, megyei hálózati igazgatóhelyettese.

Habár a kulturális törvény változása szerint a kistelepülések könyvtári ellátását a megyei könyvtárak vették át, az ózdi intézmény továbbra is fontos szerepet tölt majd be a népművelésben.

- Egy megállapodás született a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral, az ÓMI tagintézményével, a Városi Könyvtárral, és az önkormányzat ellenjegyzőként részt vett ebben a megállapodásban. Ez a megállapodás rögzíti azt, hogy az ÓMI Városi Könyvtár ugyanúgy részt vesz a kistelepüléseken a könyvtári feladatellátásban. – fogalmazott Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

A megállapodás szerint 25 településen biztosítják majd a könyvtári feladatokat. A fórumon elhangzott, hogy a megjelentek száma bizonyítja, a magas szintű szakmai munkát a kistelepüléseken, és ez a kulcsa annak, hogy az ott élők is ugyanolyan szolgáltatásokban részesüljenek, mint a nagyvárosban. A Városi Könyvtár az átalakulás időszakában is változatlanul működik, és a megszokott rendben várja az olvasókat.

Vissza