Irodalom2013. június 12. (szerda) 15:05 - Aktuálisnews/1359_0_300.jpgKözépiskolásoknak tartottak rendhagyó irodalomórát a Városi Könyvtárban. Az olvasás, és a könyvek világát Grecsó Krisztián mutatta be a kamaszoknak. A József Attila díjas író, költő őszintén beszélt kezdeti kudarcairól, és arról is, hogyan találta meg önmagát az írásban. A program része volt a most zajló Ünnepi Könyvhétnek.

Diákokkal telt meg a Városi Könyvtár ma délelőtt. A széksorokban a József Attila Gimnázium, a Széchényi István Közgazdasági Szakközépiskola, és a Árpád Vezér Úti Szakiskola tanulói ültek. A könyves ünnep soron következő programja egy rendhagyó irodalomóra volt.

Grecsó Krisztián már nem először járt Ózdon, két éve tartott hasonló előadást, akkor nagy sikere volt a gyerekek körében. Missziójának érzi az olvasás népszerűsítését, azt mondja, bár nem könnyű, mindig megtalálja a hangot a kamaszokkal.

- Gyakorlatilag ez a rendhagyó óra másról sem szól, hogy valahogy meg kell őket győzni arról, hogy az irodalom az nem Isten ellen való vétek, és, hogy esetleg próbálják meg önmagukat megtalálni az irodalomban. – mondta Grecsó Krisztián.

A fiatal író pályájának rögös kezdetét is megosztotta a diákokkal Elmondta, hogy első két verseskötete teljes kudarc volt, és egészen addig nem lett sikeres író, amíg nem került összhangba önmagával. A népszerűséget a Pletykaanyu című elbeszéléskötet hozta meg neki, ami idáig nyolc kiadást élt meg, és több nyelvre lefordították. Ebben szülőfaluja, Szegvár érdekes figuráit mutatta be, hiteles módon.

A diákok figyelmét az utolsó percig lekötötte az előadás. Többen közülük azt mondták, megváltozott az irodalomhoz való viszonyuk is a rendhagyó óra után. Akadt olyan is, aki szakmai tanácsokat kért az írótól, hiszen ő maga is ír.

- Igazából néha úgy éreztem, mintha egy standup-on lennék, mert elég vicces jelenetek is voltak benne. Nagyon jó stílusban beszélt, tényleg, abszolút le a kalappal. – fogalmazott Jakab Kelemen László, a József Attila Gimnázium tanulója.

A mai programokkal lezárult a 84. Ünnepi Könyvhét és könyvtári napok rendezvénysorozata városunkban.

Vissza