Népismeret2013. június 10. (hétfő) 14:21 - Aktuálisnews/1349_0_300.jpgA cigány nép kultúrájáról, identitásáról, és hagyományairól tartottak vetélkedőt ma délelőtt a Városi Könyvtárban. A Kistérségi cigány népismereti tudáspróbát immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskolával közösen. A versenyen öt oktatási intézmény diákjai vettek részt.

5 csapat, vetélkedett egymással a népismereti tudáspróba délelőttjén. A feladatok mindegyike a cigány kultúra egy-egy szeletét mutatta be. A vetélkedőn a 48-as úti gyógypedagógiai, a Farkaslyuki, a II. János Pál, az Apáczai Csere János, és a Hangonyi György Általános Iskola 4-4 diákja mérte össze tudását. Elsőször egy már korábban elolvasott cigány eredetmondához készült rajzokat értékelték.

Táblán vezették a verseny állását. A feladatok között volt keresztrejtvény, képkirakó, arcfelismerő játék, és arra is rá kellett jönniük a diákoknak, hogy mi lapul a lepedő alatt, és az hogyan kapcsolódik a cigányság hagyományaihoz. A feladatokat zsűri pontozta, akiknek célja, hogy a játék által a diákok közelebb kerüljenek saját kultúrájukhoz.

- Egy erős közösségformáló ereje van, valamint népszerűsíti ezt a tantárgyat. Nem utolsósorban az is a célja, hogy megmutassuk, hogy ennek a népnek, ami tulajdonképpen nem is egy nép, hanem sok-sok apró nemzetnek az összetevője, nagyon szép kulturális hagyományai, és igazi megőrzendő értékei vannak. – mondta Kocska Ágnes, a II: János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A Van Helyed Alapítvány már évek óta jelen van városunkban, főként a Hétes telep környékén tevékenykednek. Képviselőjük is részt vett a zsűrizésben.

- Az egy nagyon nagy probléma, hogy egyre kevésbé tartják a szokásokat, hagyományokat. Itt ugye azért van olyan különbség, hogy különböző csoportok vannak a cigányokon belül is. Van ahol tartják, van ahol kevésbé. De nagyon sok gyönyörű hagyományuk van, amit jó lenne megtartani és folytani, és akkor talán egy picit pozitívabb képet tudnának mutatni. – nyilatkozott Hajdú Gergő, a Van Helyed Alapítvány szociális munkása.

A verseny végén a Farkaslyuki Általános Iskola bizonyult a legjobbnak. A cigány népismereti vetélkedőt a 84. Ünnepi Könyvhét és Könyvtári napok keretében tartották meg.

Vissza