Rendszám nélkül (képgalériával)2021. szeptember 8. (szerda) 19:00 - Városnews/10657_0_300.jpgÚjabb autót szállíttattak el ma a városi rendészet munkatársai az egyik Vasvár úti parkolóból. A tulajdonost többször levélben kérték, hogy távolítsa el onnan a gépjárművet, azonban nem tett eleget kötelezettségének. Ózdon egyébként nem egyedülálló az elhagyott, rendszám nélküli járművek látványa. A rendészek idén már több felszólítást küldtek ki ilyen helyzetek miatt, hat esetben sikerrel jártak.

Az elmúlt időszakban több lakossági jelzés is érkezett a városi rendészet felé olyan gépjárművekről, amelyek már hosszú ideje foglalják a helyet egy-egy parkolóban, vagy közterületen. A panaszok elsősorban arról szólnak, hogy egyébként sincs bőséges parkolóhely a városban, és bosszúságot okoznak az elhagyott rendszám nélküli autók. Ma a Vasvár úton egy több hónapos ügynek tettek pontot a végére.

„Gépjárművet közterületen hatósági jelzés nélkül, csak közterület-használati engedély birtokában lehet tárolni. Ennek a gépjárműnek az üzembentartója korábban több hónappal ezelőtt fel lett szólítva, hogy gépjárművét a közterületről szállítsa el. Ennek nem tett eleget, ezért eljárást kezdeményeztünk, és közigazgatási bírsággal lett sújtva. Ennek ellenére továbbra sem szállította el a gépjárművet. Az, hogy bírságot kapott, nem jogosítja fel arra, hogy a jogsértést tovább folytassa” - mondta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.  

Közterület-használati engedélyt az önkormányzattól kell kérni, amely egy hónapig érvényes és húszezer forintba kerül, azonban egy évben csak egyszer igényelhető. Ebben az esetben a tulajdonos a törvény adta időkorlátokat kimerítette. A városi rendészet dolgozói minden egyes beszállítás előtt tüzetesen körbevizsgálják az adott járművet. Fotókkal, illetve videó felvétellel dokumentálják az autó jelenlegi állapotát, illetve sérüléseit. Ennek a Hondának például az első lökhárítója hiányzik. A hátsó horpadt, a karosszéria egyes elemei repedezettek és pattog róluk a festék. Ezeket az információkat összegezve egy hivatalos jegyzőkönyvet készítenek.

„Azért fontos minden egyes esetben a sérüléseket rögzíteni, ha a beszállítást követően esetleg a tulajdonos jelentkezne a gépjárműért és reklamálna, akkor ne tudja azt mondani, hogy a beszállítást követően, vagy következtében történtek ezek a bizonyos sérülések. Hanem ezzel ugye rögzítjük, hogy tulajdonképpen ezek már megtalálhatóak voltak a gépjárművön” - nyilatkozta Szlabik Erik, az Ózd Városi Rendészet közterület-felügyelője.

A szállítást az egyik helyi autómentő cég munkatársainak közbenjárásával oldották meg. Ami nem volt zökkenőmentes, a kis hely és az autó műszaki állapota miatt sem. Valamint egyéb technikai felszerelésre is szükség volt. Végül mégis sikerült, így délutánra már ez a gépjármű is a rendészet telephelyén várta további sorsát. 2021-ben hat tulajdonos tett eleget kötelezettségének felszólítás után, három esetben ötvenezer forintos bírságot szabtak ki, két ügy pedig folyamatban van a rendészeti statisztikák szerint.


0657_0_t 0657_1_t 0657_2_t 0657_3_t
0657_4_t 0657_5_t 0657_6_t 0657_7_t
0657_8_t
Vissza