Könyvheti forgatag (képgalériával)2021. szeptember 3. (péntek) 19:00 - Kultúranews/10644_0_300.jpgKönyvheti Kavalkáddal folytatódott ma délután a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok elnevezésű programsorozat. Az Ózdi Városi Könyvtár által szervezett eseményt a Civil Ház előtt rendezték meg, amelyen Farkas Péter Barnabás alpolgármester mondott köszöntőt. A helyszínen írókkal, költőkkel találkozhattak az érdeklődők. A délután folyamán helyi fellépők szórakoztatták a közönséget, de a képzőművészet is előtérbe került.

„Az olvasás az gyerekkorunktól kezdve végigkísér bennünket. A legjobb barátunk. Olykor vigasztal, olykor mulattat. Sokszor tanít, és soha nem hagy cserben. A könyv az, amiből tudást szerezhetünk, amiből művelődhetünk, és amely ellazít bennünket a nehéz napokon” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás alpolgármester ünnepi köszöntőjében.

A Könyvheti Kavalkádot ezúttal új helyszínen, a Civil Ház előtt szervezték meg ma délután. Az esemény ahhoz az országos programsorozathoz kapcsolódik, amelyhez az Ózdi Városi Könyvtár is évről-évre csatlakozik. A rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy az irodalom kedvelői Ózdon, illetve Ózd környékén élő írókkal, költőkkel találkozzanak. A helyszínen a legkisebbek is szerepeltek. Ennek alkalmával Kovács Mira és Korsós Noel szavaltak el egy-egy verset, majd Mérő Gergő játszott a hallgatóságnak. A megnyitón a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Körének tagjai, Reményi Aladár és Szalay Anikó szavaltak verseket, majd Kovács Magdaléna énekelt a közönségnek. A könyves pavilonok is várták az érdeklődőket, ahol nemcsak beszélgetésekre, hanem dedikálásra is lehetőség nyílt. A szerzők között volt dr. Alabán Péter is.

„Az biztos, hogyha körbenézünk és ez az elmúlt évekre is jellemző volt, olyan helyi szerzőknek a műveit ismerhetjük meg, amelyek több műfajt vonultatnak fel. Az irodalomtól kezdve, a történelemtudományon át egészen egy helyi kiadású lapig, vagy esetleg mesekönyvek, ami igen széles skála, ahhoz képest, hogy Ózd mekkora település” - mondta dr. Alabán Péter, szerző, történész.  

A programot az Ózdi Nyugdíjas Klub Szarkaláb Néptánccsoportja által előadott koreográfiák is színesítették. Az ír kocsmák hangulatát pedig a Highland Bastards együttes idézte meg. Az irodalomhoz kapcsolódó események sora azonban itt még nem ér véget, hiszen annak következő állomására egy könyvbemutatóval készülnek az Ózdi Városi Könyvtár munkatársai. Szeptember 6-án, délután fél 5-től L. Murányi László újságíró mutatja be legújabb könyvét, amelynek fókuszában a szenvedélybetegségek állnak.


0644_0_t 0644_1_t 0644_2_t 0644_3_t
0644_4_t 0644_5_t 0644_6_t 0644_7_t
0644_8_t 0644_9_t 0644_10_t
Vissza