Őszi vezetés2021. augusztus 20. (péntek) 19:00 - Híreknews/10604_0_300.jpgA változékony időjárásban való közlekedésnek is megvannak a veszélyei. Nemcsak a hőmérséklet csökken, hanem gyakorivá válik a pára és a falevek is hullani kezdenek. Erre nem csak az autósoknak, hanem a motorosoknak is figyelniük kell, hiszen a csúszós felületen könnyebben megtörténhet a baj.

Az elmúlt napokban főként reggelente már érződött, hogy lassan, de biztosan megérkezik az őszies idő. Jellemző, hogy ilyenkor kezdik hullatni a fák a levelüket, és a reggeli köd is megjelenik. Ez egyes esetekben jelentős mértékben ronthatja a látási viszonyokat. Ebben az időszakban érdemes különösen körültekintőnek lenni a volán mögött.

„Felhívom a közúti forgalomban résztvevő gépjárművezetők, illetve motorkerékpáron közlekedők figyelmét, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Ebben az időszakban már rövidülnek a nappalok, és hosszabbodnak az éjszakák. Nagyon sok baleset következik be abból az okból, hogy nem megfelelően vannak a közlekedők kivilágítva vagy nyálkásak-csúszósak az utak. Így nem jól választják meg a sebességet, és több baleset történik” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A motorosok oktatásánál is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megfelelően tudjanak reagálni egy-egy kritikus szituációra. Sokan nem figyelnek az aszfalt hőmérsékletére, pedig ilyenkor már lassabban melegszik fel az út, ami igencsak balesetveszélyes.

„Számolni kell itt ugye az időjárás-változásánál arra is, hogy a nyári gumik a nagy hőségben sokkal lágyabbak és máshogy tapadnak. A hűvösebb időben lassan kezdenek keményedni. Természetesen még közel sincs szó róla, hogy a téli abroncsokra kellene váltani, de mint ahogy a Formula1-ben is láthatjuk, folyamatosan mérik a gumik hőmérsékletét. A közúti járműveknél is jelentős tényező, hogy milyen hőmérsékletű az aszfalt, hiszen a gumiabroncsok tapadását nagymértékben befolyásolja. Ezzel is számolni kell" - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A meteorológusok egyébként a következő napokra is 15 °C-nál alacsonyabb hajnali értékekre számítanak, így van rá esély, hogy az említett körülmények előforduljanak. A szakemberek szerint a legfontosabb ugyanakkor a sebesség megfelelő megválasztása, hiszen mindenkit hazavárnak.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza