Tánc és nyaralás (képgalériával)2021. augusztus 20. (péntek) 19:00 - Kultúranews/10602_0_300.jpgBulgáriában jártak a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai. A csoport a kétnapos nemzetközi fesztiválon első alkalommal vett részt. Az ózdi formáció a felvidéki Borostyán Néptáncműhellyel együtt lépett fel az eseményen. Szereplésük alkalmával szatmári, nagyiványi, felvidéki és mátyusföldi koreográfiákat mutattak be a közönségnek.

Hosszú út után érkeztek meg Bulgáriából Ózdra a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai tegnap délután. Külföldi tartózkodásuk célja egy nemzetközi fesztivál volt, ahol megmutathatták tudásukat. Az eseményt eredetileg tavaly rendezték volna meg, a járványhelyzet miatt azonban ez az idei évre tolódott. A lehetőséget a felvidéki Borostyán Néptáncműhely ajánlotta fel a Balog Zoltán által vezetett csoport számára. Így együtt készülhettek az Aheloy-ban szervezett fesztiválra.

„A közönségnek érdekes reakciója volt, mert igen igen melegen fogadta ezt a táncot. Náluk, a bolgároknál, szerbeknél, macedónoknál inkább ezek a kolo jellegű, délszláv jellegű táncok vannak. A nagyobb együttesek természetesen ismerik az itteni virtust is, de most azért a kívülálló közönség, akik megnézték ezt a fesztivált, azok szerintem most találkozhattak először ilyen magyaros jellegű virtussal” - nyilatkozta Balog Zoltán, a Szabad Szombat Táncegyüttes elnöke.

Az eseményre számos országból érkeztek. Így a helyiek mellett Szlovákiából, Szerbiából, Romániából is jöttek csoportok. A Szabad Szombat Táncegyüttes és a Borostyán Néptáncműhely közös koreográfiával is készült. A járvány azonban nagyban rányomta bélyegét az eseményre, hiszen több olyan fellépő hely is volt, ahol nem szerepelhettek a résztvevők. A felvidéki csoporttal a tagok már korábban kapcsolatba kerültek.

„A Borostyán Néptáncműhellyel tavaly nyáron ismerkedtünk meg Borsodnádasdon egy nagy táncház keretében, amit mi és a huszárok tartottunk. Utána viszonzásul visszahívtak minket Szádalmásra augusztusban, és ott ismerkedtünk meg úgy igazából. Ott kaptuk a bolgár fellépésre is a meghívást. Igazából a próbák nagyon jól teltek, nagyon jól együtt tud működni a két csoport, és fiatalok, velünk egy idősek, vagy kicsit fiatalabbak. Így nagyon jó volt a közös munka” - mondta Fodor Alexandra, a Szabad Szombat Táncegyüttes művészeti vezetőhelyettese.

A két csoport gömöri táncokat adott elő. Ám azt nem csak Bulgáriában, hanem Szlovákiában is bemutatják majd az ősz folyamán, tavasszal pedig itt is láthatják majd az érdeklődők. Persze az egy hetes ott tartózkodás nem csak a táncról, hanem a lazításról, és a közös élményekről is szólt. Így a tagoknak bőven volt lehetőségük megismerkedni a hely szépségeivel. Így városlátogatást is tettek a festői Neszebárban, de a tengerben is többször megmártózhattak.


0602_0_t 0602_1_t 0602_2_t
Vissza