Hihetetlen pusztítás (képgalériával)2021. augusztus 17. (kedd) 19:00 - Híreknews/10593_0_300.jpgIsmét vihar tombolt az éjszaka. A tegnapihoz hasonlóan újból számtalan helyre riasztották az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységeit. A ma éjszakai zivatar Bánrévén végezte a legnagyobb pusztítást. A területek megtisztítása és helyreállítása várhatóan még napokig is eltarthat.

A tegnap esti vihar ismét hatalmas károkat okozott térségünkben. Legfőképpen Bánrévét és Sajópüspökit érte a pusztítás. Hatalmas fákat döntött ki az orkán, leszakadt gallyak tömkelegét távolította el a hatóság. A bánrévei orvosi rendelő környezetét szinte a felismerhetetlenségig szétrombolta a zivatar. Az első riasztást körülbelül hajnali egykor kapta az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, azóta folyamatosan próbálják rendbe tenni a megtépázott területeket. Benzinmotoros láncfűrészekkel, gépezetes tolólétrával, valamint kézi létra segítségével munkálkodnak a szakemberek. Körülbelül 25-30 tűzoltó dolgozott ezen a részen.

„A tegnap esti vihar ismét jelentős károkat okozott a környező településeken. Főleg Sajópüspökit és Bánrévét sújtotta a tegnap esti zivatar. Jelen pillanatban is dolgoznak kollégáim a káresetek felszámolásában, illetve a környező tűzoltóságok egységei is segítséget nyújtanak” - mondta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Várhatóan még napokig eltarthat a helyreállítás. Az elmúlt éjszaka folyamán egy markáns lehűlés érte el a Kárpát-medencét. Ennek köszönhető, hogy térségünkben újra felhőszakadások voltak. Két hullámban érkezett a csapadék, ebből az első volt intenzívebb. Így alakult ki a heves zivatarrendszer felettünk. Kilencven kilométer per órás széllökést mértek a közelünkben. Ez a két egymást követő viharos éjszaka egy hidegfrontnak az eredménye.

„Ebben az esetben gyakran előfordul, hogyha egy markáns nagy hőmérséklet különbséggel rendelkező hidegfront érkezik a Kárpát-medencébe, akkor gyakran kialakulnak hevesebb zivatarcellák is. Illetve az ez előtti éjszaka folyamán kialakuló hevesebb cellák pedig annak köszönhetőek, hogy a front előterében, a még forró levegőbe érkezett fölénk egy nedvesebb, labilisabb zóna és igazából ez tudta kitermelni az intenzívebb, hevesebb zivatarokat” - nyilatkozta Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Az elkövetkezendő napokban már nem kell ilyen időjárástól tartanunk. Nyugodt éjszakáink lesznek, nem kell csapadékra számítani. Országos szinten is csak elvétve fordulhat elő zápor. Emellett a hidegfront meghozta a felfrissülést is. A hétvége felé fog csak újra emelkedni a hőmérséklet térségünkben.


0593_0_t 0593_1_t 0593_2_t 0593_3_t
0593_4_t 0593_5_t 0593_6_t 0593_7_t
Vissza