Babona és történelem2021. augusztus 13. (péntek) 19:00 - Híreknews/10583_0_300.jpgSokan, sokféleképpen vélekednek a péntek 13-ról. Vannak, akik rettegnek ettől a naptól, míg mások várakozással néznek elébe. Sokak számára pedig ez is ugyanolyan, mint a többi. Az azonban egészen biztos, hogy számos babona és hiedelem kapcsolódik hozzá, amelyek egy része történelmi eseményekhez kapcsolódik. Ám gondoljunk bárhogyan is rá, annyi bizonyos, hogy még most is sokan bosszankodnak azon, ha egy fekete macska átszalad előttük az úttesten.

A legtöbben talán nem is gondolnák, hogy nemcsak a péntek 13-hoz, hanem a péntekhez és a 13-hoz külön-külön is kapcsolódnak negatív babonák és hiedelmek. A hét ötödik napjához kötődő események egy része bibliai eredetű. Így például ekkor feszítették keresztre Jézust, ezen a napon ölte meg Káin Ábelt, de az özönvíz is ilyenkor kezdődött. Persze ma már az emberek általában nem társítanak semmilyen tragikus dolgot ehhez a naphoz.
 
„Péntek 13? Az olyan nap, hogy van, aki hisz benne. Ez egy babona. Van akinek szerencsés, van akinek nem úgy sülnek el a napok, vagy nem úgy sikerül. Én nem vagyok babonás, sosem hittem ilyen dolgokban” - nyilatkozta Havasi Ernőné.

Bartók Béla ezzel ellentétben várakozással néz szembe ezzel a nappal. Ő bízik a szerencséjében, ezért a nyereményjátékokban rejlő lehetőségeket is kihasználja.

„Ma húzzák majd az Euro Jackpot-ot. Azon szeretnék nyerni, mert az unokámnak szeretnék venni egy lakást” - hangsúlyozta Bartók Béla.
 
Pamlényiné Lőkös Emőke egy péntek 13-ai napon már egy kisebb összeget is nyert. Ennek ellenére nem babonás.

„Általában egyáltalán nem. Összességében nem, de ez a péntek 13. szerencsés, amire már volt is példa. Nyertem is ezen a napon” - emelte ki Pamlényiné Lőkös Emőke.
 
A mesék világában is előkerül a misztikus szám. Így például a Csipkerózsika eredeti, feldolgozatlan változatában tizenkét jó tündér mellett feltűnik egy tizenharmadik is, aki elátkozza a kislányt. Akik hisznek a baljóslatú napban, joggal gondolhatják azt, hogy jobb, ha ki sem mozdulnak otthonról.
 
„A péntek 13 ellen nem ment meg az, ha ágyban marad az illető. Ugyanis Arnold Schönberg osztrák zeneszerző legendásan félt a péntek 13-ától annyira, hogy gyakorta az napon ágyban is maradt. Tehát fel sem kelt egyáltalán. 1951-ben, 76 évesen péntek 13-án halt meg ágyban, párnák között, éjfél előtt tizenhárom perccel. Tehát nem tudta kikerülni a sorsát” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

A babona szerint ilyenkor nem szabad házasságot kötni, hosszú útra indulni, és új házba sem érdemes költözni. Ám még az olyan hétköznapi tevékenységeket is kerülni kell, mint az ágyneműhúzás. Ez ugyanis rossz álmokat hoz. Jobb, ha kerüljük fekete macska tekintetét is, és tartózkodunk attól, hogy fogadalmakat, ígéreteket tegyünk.

Vissza