Kitartó bringások (képgalériával)2021. augusztus 10. (kedd) 19:00 - Sportnews/10572_0_300.jpgNégy nap alatt összesen 145 kilométer és 6780 méter szintemelkedés várt az Ózdi Kerékpáros Egyesület bringásaira, akik az elmúlt héten ismét rajthoz álltak a lengyelországi Ochotnica Dolnában megrendezett MTB 4 Towers hegyikerékpáros maraton versenyen. A helyi sportemberek már 2018-tól kezdve visszajáró vendégként vesznek részt az eseményen, amit az idén sem hagytak ki. A rendezők Európa legkeményebb több napos hegyi bringás eseményeként hirdetik a megmérettetést, amit a résztvevők meg is erősítettek.

Az Ózdi Kerékpáros Egyesület tagjai közül a négy napos kihívásra Frölich Tamás és Kovács István „Pityikusz” vállalkoztak, akik idén is keményen megküzdöttek lengyel, cseh és lett versenytársaik mellett a terep és időjárás adta nehézségekkel is. Már a csütörtöki 12 kilométeres hegyi időfutamon nyakukba kapták az égi áldást, de a többi etap is sarasan és csúszósan telt. Az egyesület elnöke a harmadik nap kihívásait értékelte a legmegterhelőbbnek, amikor egy 47 kilométeres szakaszon kellett végigküzdeniük magukat, amely 2200 méter szintemelkedést is tartalmazott. Ahogyan fogalmazott fölfelé nehéz, lefelé pedig veszélyes volt közlekedni. Ám a negyedik nap is tartogatott meglepetéseket, ahol egy igazán technikás lejtőnél egy komplett birkanyájat hajtottak át előttük.

„Ez egy sorozatterhelés, és azon is múlik, hogy egyik napról a másikra az embernek hogyan sikerül minél jobban regenerálódnia, kipihennie magát. Hiszen annál jobban tud teljesíteni, ugye a következő napon. Ez nem minden esetben sikerül. Nem saját ágyban alszunk, nem rendelkezünk olyan kiszolgálói aparátussal, mint a profibb versenyzők. Gondolok itt egy saját masszőrre, akik helyre tennék az izmainkat egy-egy szakasz után. Azt gondolom ebben tudnánk sokat fejlődni” - mondta Frölich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

Tamás végül épphogy lecsúszott a dobogóról. Ahogyan mindenki ismeri „Pityikusz” három éven keresztül bitorolta az első helyet ezen a megmérettetésen, most is ezért ment. Legalább az első háromban szeretett volna helyet foglalni. Azonban az ellenfelek, most erősebbnek bizonyultak. Negyedik lett összetettben.

„Itt nem kell félrebeszélni, hogy ez volt a baj, vagy az volt a baj. Nyilván voltak tényezők, amelyek közrejátszottak, de most a többiek erősebbek voltak. Én készültem rendesen, hát ennyire tudtam felkészülni. Nem biztos, hogy megyünk jövőre, mert ez mély nyomot hagyott mindenkiben, mert ilyen kemény még sosem volt a verseny. Azért csak bennem van, hogy háromszor megnyertem most negyedik vagyok. Csak vissza kellene menni, a csorbát kiköszörülni. Hát meglátjuk. Én azért mentem, hogy dobogós helyezést érjek el” - nyilatkozta Kovács István, az Ózdi Kerékpáros Egyesület versenyzője.  

Azért szomorkodásra nincs okuk, ugyanis duóban viszont sikerült az összetett elszámolásnál a bronzérmet összehozniuk. A rendezők egy-egy szakaszra is engedélyezték a nevezést, ezt kihasználva Csépányi Péter és Kiss Gábor is rajthoz álltak szombaton és vasárnap a rövidebb távon. Utóbbin Péter a második, még Gábor a harmadik helyezést érte el. A csapat tagjai legközelebb augusztus 15-én Kazincbarcikán a Borsod MTB Series negyedik, záró futamán tapossák majd a pedálokat.


Képek forrása: Tatra Cycling Events/ 4 Towers Ochnotnica MTB

0572_0_t 0572_1_t 0572_2_t 0572_3_t
0572_4_t 0572_5_t 0572_6_t 0572_7_t
0572_8_t 0572_9_t 0572_10_t 0572_11_t
0572_12_t 0572_13_t
Vissza