Bizottsági döntések (képgalériával)2021. augusztus 3. (kedd) 19:00 - Önkormányzatnews/10553_0_300.jpgZömében ingatlan eladással kapcsolatos napirendekről tárgyaltak ma délelőtt Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága rendkívüli ülésén. Emellett a tagok döntöttek zártkerti ingatlanok térítésmentes átvételéről, valamint térfigyelő kamera kezelésbe adásáról is.

Hét napirendi pont szerepelt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ma délelőtti rendkívüli ülésén. Az első négy téma esetében olyan értékesítésekről és cseréről döntöttek, amelyek segítségével az ingatlanok tulajdon viszonyait tudták rendezni. Ezt követően a zártkertek térítésmentes átvétele következett, amellyel kapcsolatban dr. Csuzda Gábor aggodalmát fejezete ki.

„Én nem igazán látom, hogy mi a jövőbeli terv ezekkel az ingatlanokkal. Rendben szép dolog, hogy térítésmentesen átvesszük ezeket a területeket, onnantól kezdve a meglévő kapacitását át kell csoportosítani az Ózdi Városüzemeltető Intézménynek, ami a város közterületeinek a rendben tartására sem mindig elegendő. Ezt sajnos mindannyian látjuk, hogy több hely van a városban, ahol munkaerő és munkagép is elkelne. Na ezt a kapacitást lekötni olyan használaton kívüli ingatlanokra, amelyek jelen pillanatban nem látnak el funkciót, nem hiszen, hogy egy meggondolt döntés lenne” - mondta dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő, bizottsági tag.

A felvetésre Janiczak Dávid polgármester reagált. Kifejtette, hogy nem az ÓVI-tól akarnak munkaerőt elvonni, hanem hamarosan egy közfoglalkoztatási programot szeretnének írni a probléma megoldása érdekében.

„Az elhagyott telkeken sokszor megbújnak olyan egyének, akik később különböző bűncselekményeket, szabálysértéseket követnek el a többi hétvégi telken. Ezért a lakók jogos igénye volt, hogy ezeket az önkormányzat valahogy rendezze. Mivel magántulajdon, az önkormányzat nem sokat tehet, fel tudja szólítani a tulajdonost, hogy rendezze ő. A tulaj általában nem akar foglalkozni a telekkel, ezért láthatjuk, hogy elhagyatottak. Ha itt megállunk vagy megbüntetjük a tulajdonost, attól még a helyzet nem fog rendeződni” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ülésen kiderült, hogy összesen mintegy százharminckilenc romos, elhagyatott hétvégi telek van a város környékén. Ezek közül 34 tulajdonos ajánlotta fel a területét az önkormányzatnak. A cél tehát a kertek rendbetétele és csábítóbbá tétele a helyeik számára. Kellóné Mezőtúri Márta területi képviselőként is erre hívta fel a figyelmet.

„Nincs olyan hónap, hogy ne kapnék ebben a kérdésben lakossági telefont. Én attól félek, hogy amennyiben nem kezdődik el ez a folyamat, amit polgármester úr is említett, akkor az ott lévő még kertet gondozó, még ott lakó emberek otthagyják és eladják az ingatlanokat. Akkor lényegében az a terület megszűnik létezni” - fogalmazott Kellóné Mezőtúri Márta, önkormányzati képviselő, bizottsági tag.

Ezt követően döntöttek önkormányzati zárt kerti ingatlan eladásáról és egy már felszerelt térfigyelő kamera kezelésbe adásáról is. Végül minden napirendi pontot egyhangúlag fogadtak el. Mivel a témák bizottsági hatáskörbe tartoznak, így nem kell tárgyalnia őket a képviselő-testületnek.


0553_0_t 0553_1_t 0553_2_t 0553_3_t
0553_4_t 0553_5_t 0553_6_t
Vissza