Ötödik születésnap (képgalériával)2021. július 22. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/10521_0_300.jpgFennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte tegnap a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű. Ebből az alkalomból fát is ültettek a résztvevők. Közel százezren jártak a két intézményben összesen az elmúlt években. Folyamatosak a fejlesztések mindkét létesítményben.

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. még 2012-ben írta meg azt a pályázatot, amelynek elnyerését követően létrejött a két ózdi intézmény. Pontosan öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű. Ez alkalomból 5-5 darab szilvafát ültettek el a létesítmények kertjeiben, emellett tortával, dinnyével és kölyökpezsgővel készültek a munkatársaknak. Lovas Lajos ügyvezető igazgató elégedett az intézmények működésével.

„Öt évvel ezelőtt Hoppál Péterrel nyitottuk meg az intézményeket. Akkor ő volt a kulturális államtitkár. Most eljutottunk a teljesítési időszak végére egyes intézményeknél. Sikeresen zártuk a projekteket. Teljesítettük az összes úgynevezett indikátort, ez látogatószámot jelent. Közel százezren jártak a két intézményben összesen az elmúlt öt évben” - mondta Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Elképzelések azonban még vannak, a megvalósításhoz pedig minden támogatást megkaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Apartman jellegű szálláshelyeket terveznek, családok és osztályok számára. Emellett egy űrtematikai parkot is szeretnének létrehozni. Az NFÉ-ben minden évben komolyan megszervezett és felépített kreatív programsorozattal készültek a látogatóknak.

„Kiemelkedően fontos szerintem mindegyikünk számára a kertmozi, amit minden évben megszervezünk. 2017-ben kezdtük a kertmozik szervezését, és minden alkalommal egy külön tematikát fűzünk hozzá. Anno borkóstolókat és sajtkóstolókat szerveztünk” - nyilatkozta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Emellett 2019-ben pedig kortárs magyar filmeket mutattak be, ahová a film rendezőjét és szereplőit is elhívták. Arra törekszenek, hogy a korábbi éveket mindig túlszárnyalják. A Digitális Erőműben 2019-ben körülbelül 13 ezer ember fordult meg. Folyamatosak a fejlesztések ebben az intézményben is.

„Az alap feladatunk, hogy ezer olyan pedagógiai módszertani tartalommal ellátott rekordot építsünk a magyar pedagógus társadalom részére, amelyet múzeumi gyűjteményi elemekből és kultúrkincsekből összeállított Manda digitális adatbázisból emelünk át a saját digipédiai adatbázisunkba. Ez sikerült. Mindezek mellett pedig olyan attrakcionális elemet indítottunk, amelyek idevonzották a Miskolci Egyetemet” - emelte ki Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A fenntartási időszakra vonatkozó pályázata a Nemzeti Filmtörténeti Élményparknak szeptemberben, míg a Digitális Erőműnek hét év múlva jár le. A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem kell attól tartani, hogy ezek az intézmények megszűnhetnek. Olyanok, mint több más kulturális létesítmény az országban, így állami támogatásból tartják fenn magukat.


0521_0_t 0521_1_t 0521_2_t 0521_3_t
0521_4_t 0521_5_t 0521_6_t 0521_7_t
0521_8_t
Vissza