Prófétára emlékeztek2021. július 21. (szerda) 19:00 - Egyháznews/10518_0_300.jpgIllés prófétára emlékeztek tegnap az Ózdi Görögkatolikus Parókián. A Szent Liturgián dicsőítették az Urat és kegyelmet kértek az egyházra. A prédikáció során a hívek hallhattak Illésről, akiről egy jövendölés úgy tartja, hogy az ő eljövetele fogja megelőzni a Messiás érkezését.

Bodnár Dániel a Szent Liturgia elején oltalomért imádkozott az Úrhoz. Kegyelmet kért az Atyától, és énekszóval dicsőítette őt a gyülekezettel együtt. Ezt követően hittel telve, nyitott szívvel hallgatták a hívek a prédikációt. A görögkatolikus parókus felolvasott Szent János evangéliumából.

„Illés prófétának egy ilyen helyzetben kellett megélnie a prófétai hivatását, mikor azt tapasztalta, hogy az ország legnagyobb része kezd elfordulni az Istentől. És mondhatjuk azt, ebben az országban szinte egyes egyedül maradt Jézus. Máris megvan az első párhuzam az egyedüllét, a magányosság” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.  

A Bibliában elolvasva a történetét azt láthatjuk, hogy nem egyszerű korban élt. A parókus az Ő történeteiről beszélt a híveknek. Az összefogás minden helyzetben nagyon fontos, de ha egyedül maradunk, a terheinket sem tudjuk megosztani. Illés próféta magányosságában Istenhez fordult. Bodnár Dániel úgy fogalmazott, hogy egyedül a magányos ember tud remélni, mert aki csak pörög és hajt, az el van foglalva saját küldetésével, és nem foglalkozik az Istennel.

„Illés próféta kereste az Istent és megtalálta. Mi is keressük az Istent és most őt hívjuk segítségül. Legyen közbenjárónk, legyen erősítőnk, legyen pártfogónk, hogy bennünk is legyen elég hit és elég erő, hogy elfogadjuk az egyedüllétet, hogy elfogadjuk a magányosságot” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Az egyháznak sok ünnepe van, de ez az alkalom különleges, ugyanis prófétákról nem szoktak megemlékezni. Az igehirdetés után énekszóval dicsőítették az Urat. A liturgiát imádsággal zárták, majd az egyház tagjai a prédikációt gondolataikban hordozva indultak el otthonaikba.

Vissza