Közlekedés esőben (képgalériával)2021. július 21. (szerda) 19:00 - Híreknews/10516_0_300.jpgA szélsőséges időjárás miatt veszélyesebb a közlekedés az utakon. Gyakoriak a hirtelen lezúduló csapadék okozta balesetek, amelyek több esetben kiváltják az aquaplaning, azaz vízen futás nevű jelenséget. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a szabályok betartására.

Az elmúlt napokban tapasztalt szélsőséges időjárás nagyban befolyásolja a közlekedésünket. Az egyik nap még a rekkenő hőség okozta koncentrációs nehézségekkel kell megküzdenünk, másnap pedig a nagy mennyiségű csapadék okoz fejtörést. A kiszámíthatatlan idő okozta felkészületlenség miatt ilyenkor megnő a közúti balesetek száma.

„Az első félévben, tehát június 30-al bezárólag a tavalyi év hasonló időszakához képest, azaz az első félévéhez képest nyolc százalékkal növekedett a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma. Az összes baleset, az anyagi káros baleseteket is beleértve nagyjából tíz százalékos az emelkedésünk. Ha azt nézzük, hogy a vírussal kapcsolatos járványhelyzet, a kijárási korlátozás a közlekedést is valamilyen szinten érintette, visszafogta, akkor nagyjából ennek a baleseti szám növekedésnek a lokalizálható időpontja az itt a tavaszi, nyári időszak” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Az esős idő miatt az elmúlt hetekben könnyen belefuthattunk az aquaplaning, azaz a vízen futás nevű jelenségbe is. Ez gyakran idéz elő közlekedési balesetet. A hirtelen, egyszerre lehullott, nagy mennyiségű csapadéktól összefüggő vízréteg képződik az úttesten, ami megakadályozza a gumiabroncsok tapadását. Ez által a kormányzási és fékezési erő nem az útra, hanem a kerekek alatt felgyülemlett vízrétegre hat. Ennek eredményeképpen megeshet, hogy autónk irányíthatatlanná válik, és lesodródik az úttestről.

„Egy körülbelül hetven kilométer/óra sebességnél tud ez kialakulni, hogy a gumiabroncs felúszik erre a vízre, és megszűnik a kerék és a talaj közötti tapadás. Gyakorlatilag egy vízpárna van a gumiabroncs és az aszfalt között, azon halad a jármű és nyilván ezen sem kormányozni sem fékezni nem lehet mindaddig, amíg a jármű le nem lassul, vagy úgymond lesüllyed ennek a vízrétegnek az aljára” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Ez a jelenség könnyen elkerülhető, ha figyelünk járművünk állapotára, és betartjuk a közlekedés szabályait. A vízen futás a kátyús, nyomvályús útszakaszon, kanyarívekben és aluljárókban nagyobb eséllyel alakul ki. Ezeken a fokozottan veszélyes útszakaszokon jobban kell figyelni, hogy véletlenül se legyünk egy baleset áldozatai.

A kép illusztráció.

Vissza