Elhanyagolt ingatlanok (képgalériával)2021. július 16. (péntek) 19:00 - Városnews/10507_0_300.jpgRomos ingatlant bontanak el Hódoscsépányon. A tulajdonosnak december végéig kell megoldani a helyzetet. Városunkban egyébként több mint száz olyan ház található, amely nem felel meg a településkép védelmi rendelet előírásainak, lakhatatlan vagy éppen életveszélyes állapotban van. Ha valaki ilyen súlyos problémát észlel, a Kormányhivatal Építéshatósági Osztályánál tehet bejelentést.

Ózdon és környékén már évtizedek óta problémát jelentenek az elhagyott, elhanyagolt, romos ingatlanok, amelyek sok esetben már életveszélyesek. Ezek rontják a város látképét és nagyon balesetveszélyesek. Ilyen ügyekben a lakosság is tehet bejelentést, amit az illetékes szervek felülvizsgálnak, és eljárást indítanak, ha úgy ítélik meg, hogy szükséges az épület vagy annak környezetének rendbe tétele esetleg elbontása.

A hatósági szervek a lakossági bejelentést követően bejárják a helyszínt, majd kiküldik a felszólító leveleket a tulajdonosok számára. Amennyiben nem teljesítik a benne foglaltakat, elbontásra kerül a házuk. Ezt a NAV munkatársai végzik, amelynek anyagi részét a tulajdonosokra terhelik.

Jelenleg is zajlanak ilyen eljárások. Egy Hódoscsépányi ingatlan tekintetében például már történtek előrelépések. A Győzelem úton található, állami tulajdonban lévő ház állapota egyre súlyosabb, amely már veszélyezteti a szomszédban élőket is. Ezért Fidrus Péter, területi képviselő intézkedett az ügy kapcsán.

„A szomszédok kerestek meg azzal a problémával, hogy a hátunk mögött látható Győzelem út 26-os számú épület egyik fala dől kifelé a szomszéd felé, ez által életveszélyessé vált. A Kormányhivatal építésügyi hatóságát kerestem meg a problémával, akik kijöttek a helyszínre, és indokoltnak találták az eljárás megindítását. Néhány hét múlva a kezembe kaptam a határozatot, amely szerint a tulajdonost, a Magyar Államot kötelezi, hogy december 31-ig ezt az épületet bontsa el, az életveszélyes állapotokat szüntesse meg” - mondta Fidrus Péter, területi képviselő.

Jelenleg még nem tudni, hogy pontosan mikor kerül elbontásra az épület, de a határozatban foglaltak alapján december végéig ez biztosan meg fog történni. A településszépítést nagyban megkönnyítik a lakossági bejelentések. Ezeket az észrevételeket egyébként a Kormányhivatal Építéshatósági Osztályánál kell bejelenteni.


0507_0_t 0507_1_t 0507_2_t 0507_3_t
0507_4_t 0507_5_t 0507_6_t 0507_7_t
Vissza