Nem kukoricázunk! (képgalériával)2021. július 15. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/10502_0_300.jpgNéprajzi témával indult ma az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark tematikus sorozata. Az általános iskolások számára meghirdetett események segítségével a fiatalok tartalmas, és szórakoztató foglalkozásokon vehetnek részt. Ma csuhébabát készítettek, nemezeltek, de a betyárélet rejtelmeibe is betekintést nyerhettek. A program következő állomásán a helytörténet, és a kolóniák világa kerül majd fókuszba.

A csuhébaba készítés fortélyait, és legelső lépéseit magyarázta a gyerekeknek Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus. Az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény tematikus foglalkozásainak első állomása ugyanis a néprajz köré szerveződött. Az egész napos esemény egyes programelemei egymásra épülnek. Így a nap tárlatvezetéssel indult, amelyhez további feladatok kapcsolódnak. Farkas Lilla öccsével, Lóránttal érkezett. Ők először vesznek részt az intézmény által szervezett nyári elfoglaltságon.

„Most csuhébabát készítettünk, és most volt egy ilyen kis kvíz, amit ki kellett tölteni, annak alapján, amit eddig elmondtak. Annak az összefoglalója volt tulajdonképpen” - nyilatkozta Farkas Lilla.

A tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások az intézményen belül több helyszínen zajlanak. Így a pásztorélettel és a betyárvilággal kapcsolatos totót már az egyik földszinti kiállítótérben tölthették ki a gyerekek. Ennek megoldásához szükségük volt azokra az ismeretekre, amelyeket a nap elején gyűjtöttek. Ezt megelőzően azonban csoportokat alakítottak ki.

„Csináltunk csuhébabát, megnéztünk két termet, és szerintem nagyon érdekesek voltak. Egyszer én is ki akarom ezeket próbálni, felpróbálni” - emelte ki Tőzsér Olivér.

A nap persze egyéb meglepetéseket is tartogatott a gyerekek számára. A kézműveskedés mellett pedig a mozgásos programelemek is előtérbe kerültek.

„Nemsokára kezdődni fog a betyárolimpia, ahol minden próbatételt el kell végezni a csapatnak ahhoz, hogy betyárrá válhassanak. A betyárolimpia után a sikeres teljesítők megkapják a kis kitűzőjüket, vagy jelvényüket, és azután fogunk ismét a pásztorélettel foglalkozni. Egy kicsit komolyabb vizekre evezünk, gyapjúfeldolgozás, juhtenyésztés, juhászok, bojtárok világa” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

Ehhez a témához kapcsolódóan újra a kézügyességre helyeződött a hangsúly, hiszen a gyerekek a nemezelést is kipróbálhatták. Ennek során színes gyapjúdarabokból víz és szappan segítségével fonhattak, és kis kígyót is készíthettek. A tematikus foglalkozások egyébként kéthetente, csütörtöki napokon zajlanak. Az eseménysorozat augusztus 19-én zárul. Ám addig számos érdekes és izgalmas programmal várják a fiatalokat a múzeum munkatársai. Aki kedvet érez, hogy ezeken részt vegyen, az az alkalmakat megelőző hétfő, 13 óráig jelentkezhet az intézmény 06-48/470-115-ös központi telefonszámán. A következő körben a helytörténet, és a kolóniák világába kalauzolják el a az érdeklődőket.


0502_0_t 0502_1_t 0502_2_t 0502_3_t
0502_4_t 0502_5_t 0502_6_t 0502_7_t
0502_8_t 0502_9_t 0502_10_t 0502_11_t
0502_12_t 0502_13_t
Vissza