Jelentős drágulás (képgalériával)2021. július 13. (kedd) 19:00 - Híreknews/10494_0_300.jpgDrasztikusan megemelkedett idén az építőipari termékek ára. A drágulás az egész világon problémát jelent, hiszen az alapanyagok többsége határon kívülről érkezik. Az árnövekedés begyűrűzött az országba és a helyi vállalkozók helyzetére is rányomta bélyegét. Szakértők szerint több egymással párhuzamos folyamat húzódik a háttérben, amely összeköthető a járvánnyal, de a Kanada és Egyesült Államok között kialakult kereskedelmi vita is befolyásoló tényező lehet.

2021-ben, főként márciustól olyan mértékben emelkedtek az építkezésekhez szükséges alapanyagok árai, hogy az még az évtizedek óta a szakmában dolgozókat is meglepte. A fa, az acél, a vas, a szigetelő anyagok és egyéb termékek napról napra drágulnak. Ez pedig jelentősen befolyásolja egy építkezés, vagy lakásfelújítás költségeit. A helyi vállalkozóknak minden kapcsolatukat mozgósítaniuk kell, hogy egyáltalán tartalékkal rendelkezzenek.

„A jelenlegi piacon abszolút készlethiány tapasztalható, bármilyen árucsoportot kérdezünk, ritkán fellelhető a termék. Azt mondják a nagykereskedelemben, hogy még be sem érkezett a kamion, de már eladták. Egész egyszerűen még bedeponálni sem tudják a termékeket. A fenyő fűrészárukról elmondható, hogy külföldről érkeznek, és nemzetközi viszonylatban készlethiány van a termékből” - nyilatkozta Medve Orsolya, a Mackó Tüzép értékesítési vezetője.

Talán a legdrasztikusabb emelkedés a fenyő fűrészárunál alakult ki, ára mintegy százötven százalékos növekedésen ment át. Míg tavaly év végén nagyjából 92 ezer forintba került köbmétere, mára 210-230 ezer forint között mozog.

Egy másik helyi építési anyagok forgalmazásával foglalkozó vállalat telephelyén is legalább 5-6-féle méretű gerendából hiány van. Az OSB lapot könnyebben be tudják szerezni ugyan, de jelenleg 161 százalékkal kerül többe, mint hat hónapja. Legalábbis ez áll egy ma készített kimutatáson. Kisbenedek Vilmos szerint egyáltalán nem indokolt az ilyen mértékű emelkedés. Azt mondja, a kisebb kereskedők nem tudnak versenybe szállni azokkal, akik egyszerre óriási tételben vásárolnak. Az eladóknál pedig ők élveznek prioritást. Cégük kivitelezéssel is foglalkozik, a már zajló munkáikra is negatív hatással van a helyzet. Nemhogy nyereséget nem tudnak termelni, de már azzal is megelégszenek, ha kisebb lesz a veszteségük.

„Tíz, húsz tonna vas szükségeltetik egy óvoda, iskola megépítéséhez. Ezt így kitermelni, sem műszaki ellenőr, sem statikus nem tudja. Bárkivel beszéltem, abba a vasat bele kell tenni. Borzasztó nagy súlyt helyez a vállalkozóra és a vállalkozásokra mindenhol itt a környéken. Főként ilyen kisebb településeken, ahol egyébként sincsenek olyan nagy milliárdos beruházások, csak ilyen kisebb munkák vannak. Ebből így csak veszteséggel lehet kijönni” - hangsúlyozta Kisbenedek Vilmos, a Domaép Kft. ügyvezetője.

Nincs más lehetőségük, minthogy bizonyos anyagokat kiváltanak azonos értékűre, vagy hasonló minőségűre. Ám ez a variáció is csak kismértékben segít rajtuk, hiszen a műszaki tartalom és a szerződés köti őket. A helyi vállalkozók csökkenést nemigen remélnek, inkább stagnálásra számítanak. Egyébként az ügy érdekében születtek már kormányzati döntések. Ezek értelmében az építőipari termékeknél kiviteliengedély-kötelezettséget vezetnek be október 1-jétől. A kereskedők pedig addig is próbálnak kompromisszumokat kötni a vásárlókkal. Így ha nem is keresnek egy üzleten, de legalább kiszolgálják az igényt.


0494_0_t 0494_1_t 0494_2_t 0494_3_t
0494_4_t 0494_5_t 0494_6_t 0494_7_t
0494_8_t 0494_9_t
Vissza