Kellő odafigyeléssel2021. július 12. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10492_0_300.jpgAz enyhítéseknek köszönhetően sokan terveznek utazást, hogy kipihenjék fáradalmaikat. Ám legyen szó akár nyaralásról, vagy téli túráról, számtalan dologra kell ügyelnünk. Hiszen mindkét esetben előfordulhatnak nem várt események. Sok baj megelőzhető, ha időben tájékozódunk a különféle veszélyekről, és utasbiztosításról is gondoskodunk.

Rovarcsípések, tengeri sün által okozott sérülések, netán valamilyen étel miatti fertőzés. Talán ezek azok a nem várt események, amelyek leggyakrabban előfordulnak utazásunk során. Kellő odafigyeléssel persze sokat tehetünk, hogy ezeket elkerüljük. Mindenre azonban még így sem készülhetünk fel. Ez különösen igaz lehet külföldi nyaralások során, hiszen az eltérő szokások, szabályok nagyban eltérhetnek a nálunk megszokottaktól. Ezt idén a koronavírus járvány is befolyásolta, ami az utasbiztosításokra is kihatott.

„Azt lehet mondani, hogy alapvetően az ügyfelek, az utazók kedvére, illetve az ő érdekükben történtek változások, hiszen korábban nem volt teljesen egyértelmű, hogy az utasbiztosítások kiterjednek-e világjárványok esetén a megbetegedésekre. Most egyértelműsítették a biztosítótársaságok, legalábbis a MABISZ-hoz tartozó biztosítótársaságok, hogy utasbiztosítási termékeik fedezik a Covid esetén történő megbetegedéseket is” - mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Eltérés lehet abban, hogy mely társaság hogyan kezeli a karanténba kerülést. A piacon már van olyan biztosítási termék, amely előbbi esetben is fedezi az azzal kapcsolatban felmerült költségeket a szerződésben megjelölt összeghatárig. Fontos információ, hogy maga a karanténba kerülés ténye nem minősül biztosítási eseménynek. A MABISZ éppen ezért azt ajánlja, hogy mindenképpen járjunk utána a megkötendő utasbiztosítás pontos részleteinek. Tartsuk szem előtt azt is, hogy városlátogatást, netán extrém sportolással is egybekötött utazást tervezünk. Hisz mindkettő más-más kockázatot rejthet magában. Az úti cél megválasztása mellett, egyre többen szentelnek figyelmet a váratlan helyzeteknek.

„A biztonságra fontos odafigyelni, hiszen az nagyon lényeges, hogy az embert ne lopják meg” - nyilatkozta Kozák Éva.

Vannak olyanok is, akik mindezeknek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget.

„Én ezeken soha nem gondolkodtam. Azért megyünk el nyaralni, hogy élvezzük” - fogalmazott Anga Dominik.

Július 1-jével hazánkban is hatályba lépett az európai védettségi igazolvány, amellyel szabadon mozoghatunk az EU-n belül. A dokumentumhoz mindenki hozzájuthat, akit beoltottak koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen. Az uniós Covid igazolást mindenkinek külön kell igényelnie, amely papíralapon a Kormányablakokban átvehető, de kiállíthatja a háziorvos is. Elektronikusan, ügyfélkapus hozzáféréssel az EESZT lakossági portálján érhető el, és mobilapplikáción keresztül is letölthető. Az igazolvány kiállítása ingyenes.

Vissza