Veszélyek a hőségben (képgalériával)2021. július 8. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10485_0_300.jpgFokozott a veszély a nagy hőség miatt az utakon. Autóvezetés során a meleg hatására tompul az emberek figyelme, sokszor nem jól mérik fel a helyzetet, ami súlyos balesetekhez vezethet. Az Ózdi Rendőrkapitányság segítséget nyújt a közlekedőknek, abban, hogy hogyan tudják elkerülni a meleg okozta rosszulléteket, és a közúti katasztrófákat.

Az országos tisztifőorvos az évben már harmadik alkalommal adott ki hőségriasztást. A meleghez mindenki másképp alkalmazkodik, ami veszélyforrás lehet a vezetés közben is. Ilyenkor az ember koncentrációja lankad, figyelmetlenebb és könnyebben ejt hibákat, például későn reagál egy kialakult közlekedési szituációra, ami akár végzetes is lehet.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét a kialakult hőség, illetve az elrendelt hőségriadó által keltett veszélyekre. Például, hogy ha gépjárműbe ülünk a tűző napon, mindenképpen próbáljuk meg gépjárművünket lehűteni, illetve vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy ha mondjuk egy dugóban ragadnánk, vagy gépjárművünk az út szélén megállna, hogy tudjuk a folyadékot pótolni” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Figyelni kell arra is, hogy ha megállunk gépjárművünkkel semmiképpen ne hagyjuk a zárt autóban hozzátartozónkat, gyermekünket vagy házi kedvencünket. Célszerű résnyire lehúzva hagyni az ablakot, hogy levegőhöz jussanak. A bágyadtság egyébként az autósokon túl a gyalogosokról is elmondható. Ilyenkor kevésbé néznek szét, mielőtt az úttestre lépnek. Sokan egyébként ki sem mozdulnak otthonukból, vagy ha sürgős dolguk is támad, az árnyékban pihennek meg.

„Otthon vagyok a szobába, másképp nem bírom, megfulladok” - mondta Nagy Sándorné.

„Nem bírjuk úgy a meleget sem, meg járkálni sem, már nem vagyunk húsz évesek” - nyilatkozta Gyurán Mihályné.

Mindenkinek más praktikája van a hűsítésre. A szülők fagylalttal próbálják hűteni a gyerekeket, az idősebbek az árnyékos padon pihennek meg, de sokan vannak, akik a kihelyezett párakaput is használatba veszik. A járókelők örömére ma is tartottak vízosztást, amely során sokan juthattak frissítőhöz a nagy melegben.


0485_0_t 0485_1_t 0485_2_t 0485_3_t
0485_4_t 0485_5_t 0485_6_t 0485_7_t
0485_8_t 0485_9_t 0485_10_t 0485_11_t
0485_12_t
Vissza