Speciális segítség2021. július 7. (szerda) 19:00 - Híreknews/10479_0_300.jpgElérkezett az idő a kémények állapotának felülvizsgálatára. Ha ezek az eszközök nincsenek megfelelően karbantartva, az hatalmas problémákat okozhat a fűtési időszakban. Ezért érdemes a kéményseprőipari szakemberekkel időpontot egyeztetni, akik speciális felszereléssel érkeznek ingatlanjainkba. Emellett szerezzünk be olyan speciális eszközöket, amik a szén-monoxid szintet jelzik.

Bizonyos időközönként érdemes felülvizsgáltatni a fűtő berendezések égéstermék elvezetőjét. Viszonylag egyszerű módszerek vannak arra, hogy a vegyes tüzelésű kazánoknak magunk is fel tudjuk mérni az állapotát. Ha nincs megfelelően takarítva, nagyon könnyen tűz alakulhat ki. Ez jellemzően a tetőt szokta érinteni.

„De több esetben jártak már el a kollégáim olyan káreseteknél, ahol a kéményből, a fugából kipattanó szikra gyújtotta meg a berendezési tárgyakat, és gyakorlatilag akár egy teljes családi ház is egy 15-20 perc alatt a lángok martalékává válhat. Ami ennél veszélyesebb, mert jóval nehezebben észrevehető, az a szén-monoxid, vagy a szén-dioxid mérgezés” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A kettő közül a szén-monoxid a veszélyesebb. Ez influenza szerű tüneteket produkál. Azonban a kritikus töménység elérésénél mozgásképtelenné válhat az áldozat, és perceken belül életét is vesztheti. Megfelelő karbantartás mellett ez nem történhet meg. Vannak erre specializálódott eszközök is, amik a szén-monoxid szintet jelzik a zárt terekben.

A központi hívószámon egyeztethetünk időpontot a kéményseprővel. Ekkor erre a feladatra kiképzett, felkészített szakemberek érkeznek, speciális felszereléssel. Biztosak lehetünk abban, hogy minőségi munkát fognak végezni, és ezáltal mindenféle baj elkerülhető.

Ez az eljárás azonban már nem kötelező. Az ingatlan tulajdonosának egyénileg kell erről gondoskodni, hogy megjelenjenek náluk a kéményseprő szakemberek. Magánlakásoknál ez ingyenes, de vállalkozások telephelyeinél már térítési díjat számolnak fel. Azért is fontos az égéstermék elvezetők karbantartása, hiszen az életünk mindennél előre valóbb.

Vissza