Fontos intézkedés (képgalériával)2021. július 6. (kedd) 19:00 - Híreknews/10477_0_300.jpgIdén is csatlakozhatunk a műanyagmentes július kihíváshoz. A kampány célja, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyagot vásároljunk, ezzel csökkentve a környezetszennyezést. A hulladékok megfelelő elhelyezése és újrahasznosítása fontos feladat. Az egyik Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében például július elsejétől néhány műanyag terméket betiltottak.

Éljünk műanyagmentesen júliusban! – ez az üzenete annak a kezdeményezésnek, amit a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívtak életre a fenntarthatóságért küzdő civilek. Városunkban is visszatérő problémát jelentenek a közterületen elhelyezett hulladékok. Ennek legnagyobb részét a különböző műanyagok teszik ki. Ez a helyzet nem csak térségünkben, hanem az egész világban problémákat okoz.

„Vannak olyan dolgok, például ha egy kiló cseresznyét veszek meg, azt feltétlenül zacskóba kell tennem. De úgy különösképpen nem szoktam venni. Vászontáskákat használok” - nyilatkozta Brád Erzsébet.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet 2021. július elsejétől megtiltotta néhány egyszer használatos műanyagtermék, továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatalát, többek között a műanyag evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat és a polisztirolból készült edényeket és italtárolókat. A betiltott eszközök pontos listája Magyar Közlönyben olvasható.

„Örülök annak, ha betiltják. Én nem sokat használom. Ha véletlenül mégis, akkor több zacskóba teszek egy dolgot. Ritkán használom. Ez a lényege az egésznek” - emelte ki Érsek Ferenc.

A műanyagmentes időszak lényege, hogy egy hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük tartósabb csomagolót használni. Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk. Ezeket sokszor csupán pár percig vesszük igénybe, de több száz év alatt sem bomlanak le.


0477_0_t 0477_1_t 0477_2_t 0477_3_t
0477_4_t 0477_5_t
Vissza