Szorgosan a mézért (képgalériával)2021. július 6. (kedd) 19:00 - Híreknews/10476_0_300.jpgJobb lett az akác termés idén, mint tavaly, ezért a méz árában emelkedésre kell számítani. Most tavaszi vegyes mézből kevesebbet sikerült előállítani az időjárás miatt. A méhészek igyekeznek a legjobb körülményeket biztosítani a legoptimálisabb termelés elérése érdekében.

Tesznek-vesznek a méhek Kovács István méhfarmján. Kezdetben az időjárás nehezítő körülményként szolgált, de mostanra beindult a termelés. Van olyan fajta méz, amiből az idén igen kevés lett, de akadt olyan is, amelyik az átlagosnál jobban sikerült a méhész szerint. Az előző évekhez képest egyébként jobb a minőség, de mindig van mit javítani.

„Igazából az akácméz jó lett, tehát arra nincsen panasz. Az átlagostól talán picit jobb is, viszont a hideg és csapadékos áprilisnak és májusnak köszönhetően tavaszi vegyes méz nagyon nagyon kevés lett. A repceméz az szintén. Esős volt az időjárás, nem tudtak a méhek gyűjteni. Az akác az idei évben az első, amire nem lehet panasz” - mondta Kovács István, méhész.

A nagyboconádi kaptárak teteje egyébként le van takarva, mert az évnek ebben az időszakában nagyon meleg van. A nap felmelegíti a tetőt, ami miatt a méhek jó része arra kényszerül, hogy lehűtse azt. Ebben a méhészek próbálnak segíteni, hogy a munkaerő java inkább a termelésre koncentráljon.

A kevés, de tavalyihoz képest minőségibb termés miatt a termelések árában növekedés várható. Az akác átlagára háromezer forint körül alakul, de várhatóan a többi mézfajta is drágulni fog az előző évekhez képest. A szakember kiemelte, hogy egy bizonyos összeg alatt nem éri meg kiüvegezni, ezért szükség van az emelésre.

A méhek egyébként nagy figyelmet igényelnek főleg azért, hogy zökkenőmentesen termelhessék a tápanyagokkal teli, különböző növényekből készült, ízletes mézet. A területen egyébként sokféle gyógynövény is található, amelyek hatóanyaga a méhek által belekerülnek a végtermékbe.


0476_0_t 0476_1_t 0476_2_t 0476_3_t
0476_4_t 0476_5_t 0476_6_t 0476_7_t
0476_8_t 0476_9_t
Vissza