Nyeregben tanulnak (képgalériával)2021. július 4. (vasárnap) 17:56 - Kultúranews/10471_0_300.jpgKiképzésen vett részt a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület néhány tagja. Győrffy-Villám András, ismert lovas oktató segített a fiatal csikóknak és kezdő, vagy még gyakorlást igénylő lovasaiknak, hogy helyesen tudják elvégezni a gyakorlatokat. A reggeli órákban kezdődött az oktatás, majd a gyakorlat után elméletben is gyarapodott a tagok tudása.

Egyre nagyobb szükség van környékünkön a lovas oktatásra. A Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület tagjai segítségül hívták Győrffy-Villám Andrást, hogy gyarapítsa tudásukat mind elméletben, mind gyakorlatban. Az oktatójuk a lovas közösség ikonikus alakja. Agrármérnöki diplomája mellett sok más iskolát is elvégzett. Tevékenykedett lótenyésztési ágazatvezetőként, lovas túravezetőként, most pedig számos magyar egyetem oktatója. Díjlovaglásban és díjugratásban is aktívan versenyzett. Több könyve is megjelent az évek során. Az ő nevéhez fűződik a huszár hagyományok újraélesztése is, amiben mind a mai napig tevékenykedik. Ezért is érkezett Ózdra.

„Igény van az oktatásra, igény van a fejlődésre. Az oktatásra, a ló és a lovas kiképzésére mindig is szükség lesz, hiszen vannak feladatok, akár sportról beszélünk, akár szakági olimpia sportokról, akár szabadidő lovaglásról, de különösen a hagyományőrző huszárok lovaglásáról, ott elengedhetetlen, hogy az alapvető technikai elemeket, a lovardai fegyelmet és mindent, ami ezzel jár, oktatás keretében megtanulják a huszárok, illetve a lovasok” - mondta Vitéz Győrffy-Villám András, okleveles agrármérnök, címzetes egyetemi docens, lovas edző.

Olyan lovak és lovasok jelentek meg ezen az alkalmon, akiknek tudása még fejlesztésre szorul, így tökéletes alkalom volt ez számukra, hogy egy neves szakember kezei alatt fejlődhettek. Oktatójuk ügyelt a lábtartásukra az üléstechnikára és a közös, összehangolt gyakorlatok elvégzésére. Mindenki kapott a figyelméből, hogy ne csak egyénileg, de csapatban is fejlődni tudjanak.

„A mostani alkalomra inkább kezdő lovakat vagy kezdő lovasokat hoztunk, mert ugye nagyon fontos az utánpótlás, az utánpótlásnak pedig a kinevelése. Most itt úgy van, hogy nem is tudom van-e egy vagy két olyan páros, ahol a ló és a lovas is rutinos. Inkább vagy új lovakat hoztunk, csikókat, vagy olyan tagjaink jöttek el erre a képzésre, akiknek még van mit tanulniuk” - emelte ki Barta László, a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya.

Barta László szerint tanulni olyantól érdemes akitől van mit. A gyakorlati kiképzés után elméleti oktatásban is részesült a csapat. Ez alkalommal szó esett a használati ló kiképzéséről. Beszélgettek a tenyésztésről és hogy hogyan érdemes oktatni egy lovat, ha nem csak házi kedvencnek tartja az ember. Ilyen használat például a lovaglás és fogat sport, ami megfelelő lovasoktatók nélkül nem működhet.


0471_0_t 0471_1_t 0471_2_t 0471_3_t
0471_4_t 0471_5_t 0471_6_t
Vissza