Enyhítő intézkedések2021. július 2. (péntek) 19:00 - Híreknews/10469_0_300.jpgMa szinte mindenhol búcsút inthetünk a maszknak - ezt mondta Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban. A beoltottak száma még a mai napon el fogja érni az öt és fél milliót. Ennek következtében enyhítéseket vezet be a kormány. Többek között zárt terekben, például a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön sem lesz kötelező a maszk használata.

Az öt és fél millió beoltott személy elérését követően újabb szabálymódosító intézkedéseket vezet majd be a kormány. További könnyítést jelent, hogy védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóüzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

„Először is, ha elérjük az öt és fél milliós számot, és ennyi beoltottunk talán ma délutánra és estére már lesz, akkor további korlátozásokat fogunk feloldani. A szociális intézmények és a kórházak kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés üzletekben és tömegközlekedési eszközökön sem. Persze, ha valaki úgy gondolja, hogy nagyobb biztonságot szeretne magának, akkor hordhat maszkot, de ez nem lesz kötelező” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A védettségi igazolvány használata viszont továbbra is kötelező lesz tömegrendezvények esetén. Ilyenek a sportesemények, fesztiválok, koncertek, éjszakai szórakozóhelyek. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal, vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a programokon. Az emberek nagyon várták már ezt a pillanatot.

„Nagyon örülök neki, mert fulladást is okozott. Nálunk a kisgyereknek is volt olyan, hogy kiértek a boltból, és piros vörös foltok jöttek ki a szája körül. Nagyon rossz volt. Örülök, hogy már nem kell hordani” - nyilatkozta Váradi Richárdné.

„Talán kissé elhamarkodott még. Szerintem lehetne ezzel még várni. Bár, ha ez indokolt, akkor természetesen örülök neki, és támogatom. De az illetékesek helyében én ezzel még legalább egy-két hetet vártam volna” - fogalmazott Bódi Pál.

A családi események, magánrendezvények esetén az ötven fős létszámkorlátozás száz főre, a lakodalom esetén a kétszáz fős létszámkorlátozás négyszáz főre emelkedik. Az egyetemek és a főiskolák is visszaállhatnak a jelenléti oktatásra. A kormány figyelembe vette a korlátozások feloldásánál a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról.

Vissza